2015-08-04 06:35

Samma upplägg för Pixbos damer och herrar


Pixbo tränar hårt under försäsongen med fyra gemensamma pass i veckan. Foto: Per Tjusberg

Två fystränare med olika specialiteter och varierande försäsongsträning. Det ska ge Pixbos damer och herrar de bästa förutsättningarna inför SSL-säsongen. Här är lagens sommarupplägg.

Den anrika föreningen Pixbo Wallenstam är oftast med och slåss i slutspelet, både på dam- och herrsidan. Så var det även under fjolårssäsongen, när damerna nådde SM-semifinal och herrarna kvartsfinal.

Till den kommande säsongen är inte målen lägre satta. Och i och med krävs det också rejält med försäsongsträning. För båda lagen gäller fyra gemensamma pass i veckan, och ett eller två individuella pass beroende på individens träningsfokus.

– Två av de gemensamma passen är inriktade på styrka och explosivitet, ett pass spelar vi innebandy som intervallträning och ett pass är ett löppass. Det kompletteras med ytterligare ett konditionspass på egen hand och eventuellt ytterligare ett med individuell fokus, säger Pixbo herrars tränare Per Tjusberg och fortsätter:

– Det stora målet är att lägga grunden för att kunna köra kvalitativ explosiv träning kontinuerligt under säsongen, och att bibehålla uthållighet under hela säsongen för att vara i bästa möjliga form lagom till slutspelet. Vi pratar mycket om kvalitet snarare än kvantitet och om att skapa kvicka och rörliga spelare som orkar spela på sitt max så mycket som möjligt.

Under juli har spelarna haft två veckors egenträning, där de har fått träningsscheman de ska följa. Men utöver det gäller hårdträning i grupp. En vecka har också damerna och herrarna tränat tillsammans.

Det som är nytt i upplägget till i år är att Pixbo använder sig av två olika fystränare med olika specialiteter. Oscar Olsson är en tävlingsaktiv triatlet och har hand om uthållighetsdelen av träningen. Marcus Algotsson är specialiserad i styrketräning och jobbar med de delarna av träningen.

– Ett väldigt bra upplägg där vi har stor kompetens inom varje enskilt område, säger Tjusberg.

En gång i veckan tränar också lagen ren innebandy där de har ett intensivt matchspel på olika stora planer.
– Det finns en rad olika fördelar med de här passen. Vi tränar grenspecifik uthållighet, vi bibehåller "innebandyrörelser" i kroppen under sommaren, vi jobbar med beslut och bollbehandling under trötthet och vi kan prata om olika taktiska lösningar på trånga ytor.

Första veckan i augusti drar sedan innebandyspelandet i gång ännu mer på allvar.
– Men målet är att vi även ska jobba tydligt med fysen under augusti och fram mot seriestart, säger Tjusberg.

Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora
Linköping (herr)
Täby
Växjö
Jönköping
Sirius
Gävle


Författare: Anton Rosenblad