Så vill Markus Puskala leda U19-herrarna - Innebandy.se
2015-08-14 06:18

Så vill Markus Puskala leda U19-herrarna


Markus Puskala vill leda U19-herrarna till nya framgångar. Foto: Anton Rosenblad

För några veckor sedan blev det officiellt att profilen Markus Puskala tar över som förbundskapten i U19-herrlandslaget. Nu berättar han om ambitionerna och hur han ska göra Sverige till vinnare igen.

I bronsmatchen i U19-VM på hemmaplan förlorade Sverige i förlängningen mot Tjeckien. Det var det första mästerskapet genom tiderna som ett svenskt innebandylandslag inte lyckades ta en medalj. Redan före matchen visste förbundskaptenen Fredrik Holmgren att det skulle bli hans sista match. Och när beskedet blev officiellt efteråt började jakten på hans ersättare.

Landslagschefen Emil Risberg hade ett namn i huvudet: Markus Puskala.

– Emil tog kontakt med mig och berättade att de sökte en förbundskapten, och frågade om jag var intresserad. Det var jag naturligtvis, haha. Vi hade ett ganska kort samtal, sedan bestämde vi att vi skulle träffas. Väl där hade vi en längre sittning där vi pratade praktiska delar och själva uppdraget, säger Markus Puskala.

Profilen, som har varit med Storvreta IBK både som spelare och tränare under flera år, menar att det finaste en kan göra är att representera ett svenskt landslag. Därför skulle det mycket till om han inte svarade ja på Emil Risbergs förfrågan.

– Jag gillade det uppdraget som presenterades och som jag hade att ta ställning till. Det är en stor ära att få vara med och leda ett svenskt landslag och jag vill att spelarna som blir uttagna ska känna samma sak.

Markus Puskala jobbar till vardags på Upplands idrottsförbund och där hör han hur andra idrotter pratar om innebandyn. Det är idel positiva saker, och framför allt framhålls Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU). Där ligger en del i Puskalas uppdrag som förbundskapten.

– Just delningen på uppdraget gillar jag. Det finns en resultatdel och en utvecklingsdel. Det kommer att finnas en tydlig koppling mellan U19-landslaget och A-landslaget. Det var sådana bitar jag ville höra för att verkligen gå i gång till hundra procent gällande uppdraget.

Andra helgen i september träffar Puskala spelarna för första gången. Då är ett 30-tal spelare födda 1997 kallade till Bosön för ett läger. Och efter det ska truppen till Euro Floorball Tour i november tas ut. Då är målet klart:

– Grundtanken är att ett svenskt innebandylandslag spelar matcher för att vinna dem.

Det finns saker som kommer att förändras i spelet med Puskala, även om det jobb som den förre förbundskaptenen Fredrik Holmgren påbörjade fortsätter nu. I U19-landslaget finns en fungerande apparat som Puskala kommer att ta vara på. Han kommer att använda scouter och själv titta på så många matcher som möjligt för att få ännu bättre koll på de aktuella spelarna.

– Vi har en ganska så vattentät lista på spelare redan nu. Men det är klart att det kan tillkomma ytterligare namn när vi sonderar terrängen ännu mer. Första steget är att se vilka spelare vi vill kalla till Bosön-lägret.

Puskala påpekar att det behöver tittas på vilka sorters spelare som behövs i ett landslag för att det ska bli ett vinnande lag. Då blir Bosön ett perfekt tillfälle att se om de spelarna finns där, eller om landslagsledningen behöver vidga vyerna för att få in alla typer av spelare som behövs för att bli komplett.

– Annars handlar mycket om att följa upp intressanta matcher i Svenska Superligan, Allsvenskan, division 1 och även division 2. Jag ska följa upp Juniorallsvenskan och ha kontakt med scouterna. Flera personer i staben har också den kompetensen som behövs. Min förhoppning är att kunna åka runt och titta mycket på spelare också.

Puskala är van vid klubblagsinnebandy. Han är van vid de rutiner som finns i ett klubblag – men vet att det inte alls blir likadant i landslaget. Det är färre tillfällen att ses på, och det är en skillnad mellan den nationella och den internationella scenen.

– Fast det finns också ett bra arbetssätt som vi kan utveckla ytterligare. Men jag är grön inom den här verksamheten. Jag har aldrig spelat några landskamper, men staben som vi bygger upp är väldigt rutinerad. Det är viktigt för mig att ha med sådana som har mycket rutin från den internationella scenen.


Författare: Anton Rosenblad