2015-08-25 06:28

Öhman får återigen tongivande roll i Dalen


Amanda Öhman får ta rejält med ansvar i år. Foto: Per Wiklund

Han är fostrad i Dalen och är van vid att höja lag han tränar. Nu vill Christer Jernberg ta Dalen till slutspel – igen.
– Jag har aldrig något halvdant, säger han.

Dalen knep den sista slutspelsplatsen i fjol, och överraskade en del när de slog Rönnby Västerås på bortaplan i den första kvartsfinalen. Men sedan tog det stopp. Tre raka förluster, och säsongen var över.

När laget började bygga för den här säsongen fick Christer Jernberg frågan om han ville ta över som tränare – vilket han ville.

– Jag är från början innebandyfostrad i Dalen. Jag har spelat här som junior. När jag slutade spela för några år sedan (efter en seniorkarriär i Sandåker) började jag att träna IBF Dalens division 3-lag. Vi hade även två säsonger i division 2. Jag gör aldrig något halvdant, säger han.

Men nu är det alltså dags för Svenska Superligan. Jernberg har tagit över ett ungt lag, med en del spännande nyförvärv. Ett av dem är Elsa Frisk, med meriter från U19-landslaget, som kommer från RIG Umeå.

– Jag skulle kunna tro att hon kan överraska. Jag har sett henne med RIG och mot Dalen i distriktsmästerskapen. Hon imponerade väldigt mycket, och hon har imponerat på träningarna här också.

I RIG Umeå spelade Elsa Frisk både back och forward – och gjorde bra ifrån sig på båda positionerna.

– Det är det som är spännande, hon kan användas lite överallt. Just nu ser vi henne som back. Men hon kan användas på flera ställen, det är spännande.

Dalen siktar på slutspel i år, precis som i fjol. Jernberg menar att laget har två riktigt starka femmor, och den tredje femman kommer inte falla igenom på något sätt heller.

– Skillnaden är att jag tror att vi behöver utveckla vårt spel med boll för att ta oss längre. Vi kommer att vara mer bollförande och trygga, säger Jernberg.

Lagkaptenen Amanda Öhman var tongivande redan förra säsongen. Då imponerade hon så pass mycket att hon fick chansen i landslaget under VM-kvalet i Polen. Och Jernberg poängterar att hon blir viktig för Dalen i eventuella framgångar.

– Vi räknar med att Amanda ska ha samma tongivande roll, hon är en otroligt duktig spelare. Hon är lika mycket ledare på sidan av planen.

Det här var den nionde artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Faluns herrar.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo


Författare: Anton Rosenblad