Nye tränaren vill höja Endre ytterligare - Innebandy.se
2015-08-03 06:54

Nye tränaren vill höja Endre ytterligare


Endre har en fin utsikt när de försäsongstränar. Foto: Alexander Brinkmann

Gotlands stolthet Endre var otroligt nära att knipa en semifinalplats i SM-slutspelet. Nu laddar laget om och vill höja sig ytterligare. Här berättar nya tränaren Alexander Brinkmann om försäsongen.

Årets spelare Anna Jakobsson ledde Endre till ännu ett SM-slutspel i fjol. Men redan i kvartsfinalen, mot IKSU, tog säsongen slut i den femte och avgörande matchen.

Till i år har Endre värvat nya spelare – och även en ny tränare. 25-årige Alexander Brinkmann transporterades över med färjan, och ska nu försöka se till att Endre når längre än kvartsfinal. Då är försäsongsträningen viktig. Fem gånger i veckan tränar laget under sommaren.

– Vi har viss variation, men grundläggande handlar det om explosivitet och snabbhet på måndagar, innebandy tisdag och torsdag, och styrka i form av skivstångsträning onsdag och lördag, säger Alexander Brinkmann och tillägger:

– Under innebandypassen har vi en kravbild för hur pulsen ska ligga för att den ska kunna utveckla vår uthållighet. Därför minskar vi ofta antalet spelare per boll vilket ökar tempot i spelet och ökar aktion per spelare och byte.

Endre tränar i princip hela sommaren, men har ett uppehåll på tre veckor under semestertiderna. Det blir, enligt Brinkmann, naturligt eftersom laget består av flera spelare från fastlandet och utlandet som vill besöka familjen.
– Det är en del i att få människan att må bra, och mår individen bra har den bättre förutsättningar att bidra till en bra grupp, säger han.

Endre enda egentliga vilodag är fredag. De andra dagarna är fyllda med träning, och på söndagar har spelarna möjlighet att i samråd med tränarstaben lägga in extrapass.

– Det beror dels på återhämtningsförmågan, men sedan för vi även ett resonemang kring vad det är som det ska jobbas på. Vissa spelare är i en utvecklingsfas där man potentiellt har många innebandyår framför sig. Då handlar de till stor del om att bygga en stabil och allsidig atlet. För de som redan är långt fram fysiskt, ofta tack vare erfarenhet och kontinuerlig träning under flera säsonger, handlar det om att spetsa till sina styrkor.

Planeringen för sommarträningen har gjort tillsammans av tränarstaben, där fem ledare har olika ansvarsområden. Passen instrueras av Alexander Brinkmann (huvudtränare), Joakim Sjöstrand (assisterande tränare), Jorma Jääskeläinen (fystränare), Camilla Wahlström (skivstångsinstruktör) och Erika Rosenqvist (skivstångsinstruktör).

– Dessutom tränar vi yoga och har föreläsningar och samtal kring kost i relation till träning på elitnivå via Elisabeth Johansson (SISU), säger Brinkmann.

Och visst blir det en del innebandy för spelarna också. Två gånger i veckan, på tisdagar och torsdagar, kör man på i hallen. Anledningen?
– Innebandy är vår sport. I år tränar vi två gånger i veckan, men nästa år kommer det sannolikt att ökas. Utifrån våra beräkningar får vi ut den ökade centrala kapaciteten som vi önskar och kan samtidigt träna grenspecifikt. Vi tävlar i innebandy och tycker att det är enormt roligt att spela, därför vill vi absolut spela det under hela året.

Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora
Linköping (herr)
Täby
Växjö
Jönköping
Sirius
Gävle
Pixbo (dam och herr)


Författare: Anton Rosenblad