2015-08-19 06:09

Ny roll att vänta för Uppsalas unga stjärna


Amanda Delgado Johansson får en ny roll i år. Foto: Per Wiklund

Ett helt nytt sätt att spela väntar Uppsala i år. Nye tränaren Marko Palosaari vet vad som behövs – och siktar på SM-slutspel.

När Marko Palosaari blev aktuell för jobbet som tränare i Uppsala satte han sig på läktaren för att scouta laget. Han har framför allt tränat Hagunda IF:s herrar genom åren, och hade aldrig sett Uppsala spela. Vad han fick se? Fem perioder. Noll mål framåt.

– Någonstans brister det framåt för Uppsala. Mer mål måste till. Samtidigt var defensiven ett av de bästa i serien förra säsongen, vet jag.

Palosaari är van vid att framkalla målskyttar. I Hagunda ett år i division 2 gjorde laget flest mål av alla lag i hela Sverige på den nivån. Så han vet att han har potential att skapa framgångar med Uppsala nu. Men det gäller att inte ”bara” storstjärnan Amanda Delgado Johansson levererar.

– Framför allt framåt måste vi hitta på något och sprida ut det på flera spelare. Alla som spelar forwards har potential att bli målskyttar, säger Palosaari.

Uppsala kom sånär vidare till SM-slutspel i fjol, men föll i de avgörande matcherna i slutet av grundserien. När nu Palosaari kommer in rör han om i grytan rejält för att laget ska ta den åtråvärda platsen i slutspelet i vår.

– Det blir ett helt nytt sätt att spela och det kan behövas. Det blir nya ögon. Spelare som kanske har suttit på bänken får nya chanser. Allt är nytt. Det är bara bra nyheter. Jag hoppas att jag kan tillföra lite glädje och ett helt annat sätt att träna.

Vad är skillnaden mellan att träna dam- och herrspelare?
– Alla säger att det är så stor skillnad, men jag kommer att köra precis som jag har gjort tidigare år. Det är innebandyspelare, det spelar ingen roll om det är killar eller tjejer. Jag har inte märkt någon stor skillnad, de är vinnarskallar här också.

Amanda Delgado Johansson var nominerad till Årets spelare i fjol och kommer med all sannolikhet att bli viktig för Uppsalas eventuella framgångar i Svenska Superligan. Men nu inför Palosaari ett 2-2-1-spel som kommer att göra att ”DJ” får en ny roll.

– Vi får hitta en roll som passar henne i det nya systemet. Hon kommer att bli viktig för oss i special teams och i fem mot fem. Förhoppningsvis kan hon dra med sig flera spelare.

Palosaari vill också att hans framtidsspelare ska driva laget framåt när hon nu också spelar i landslaget. Hon måste visa upp sig och gå i bräschen. Tränaren kommer också att införa en mer offensiv innebandy – men han vet också om att motståndarna är giftiga.

– Det behöver inte betyda att vi spelar superoffensivt. Men vi ska ta vara på det vi får och skapa mer. Helt klart måste det till flera mål.

Det här var den tredje artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Helsingborg.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK


Författare: Anton Rosenblad