2015-08-31 06:48

KAIS Mora "ännu mer laddade" i år


Anna Wijk längtar till Svenska Superligans premiär. Foto: Per Wiklund

Hur laddar ett lag om efter ett fruktansvärt efterlängtat SM-guld? KAIS Mora vet. Nye tränaren Noel Alm Johansson vet.
– Jag känner till hur vi ska vinna, säger han. 

Den 18 april tog längtan slut. KAIS Mora jublade åt SM-finalvinsten i Globen och stjärnan Anna Wijk fick på fjärde försöket i en final äntligen vinna. Sedan tackade guldtränaren Roger Jonsson för sig.

In kom läktarcoachen sedan fyra år, Noel Alm Johansson. Uppsalabon har de senaste säsongerna åkt skytteltrafik till Mora för att assistera Jonsson. Han har lärt känna laget genom åren, så därför var det lätt när han fick frågan om att bli huvudcoach. Men det är samtidigt ett tungt ansvar att bära. Ska laget lyckas ta ytterligare ett SM-guld?

– Ansvaret kom automatiskt när jag tackade ja till uppgiften. Det är en skön utmaning. Det här är innebandyvärldens på damsidan tuffaste uppdraget att ta över. Det har varit en bra resa de här fyra åren innan. Jag känner till hur vi ska vinna, jag har varit med i det tidigare. Jag tänker inte att det ska bli jobbigt. Kraven har jag levt med tidigare. Det känns bara inspirerande, säger han.

Dalalagen är vana vid SM-guld nu. Faluns herrar har tre raka, och KAIS Mora vill ta sitt andra raka 16 april nästa år. Alm Johansson vet att guldlaget är jagat, och att det är dem motståndarna helst vill vinna över. Men han försäkrar att han ska sätta sin egen prägel på laget, som förhoppningsvis höjer spelarna.

– Roger satte sin kultur i nästan tio år. Det tänker jag vårda, det vore dumt annars. Laget har tagit kliv varje år och gjort bra saker. Men jag har också idéer och ett ledarskap som bygger på mina principer. Där kommer jag att färga av mig. Jag kommer bevara det som är uppbyggt, men det kommer att bli Noel-prägel. Det är därför jag är här, föreningen vill hitta nästa steg.

Känner spelarna samma glöd nu också?
– Jag tror att de är ännu mer laddade nu. Får man smak för de känslor som en SM-seger innebär vill man ha tillbaka det. Man vill gå för det hela tiden. Jag tycker att jag ser, och det är något vi kommer tillbaka till, känslorna efter en SM-final i deras ögon.

Men det blir tufft att vinna igen, det vet Alm Johansson. KAIS Mora har tappat målskytten Amanda Larsson till Linköping, framtidsnamnet Johanna Hultgren till IKSU och backklippan Silvana Nötzli har åkt hem till Schweiz.

– Det är stora tapp, så är det ju. De kommer säkert att vara kännbara, särskilt Larsson som var här i sju år. Det byter man inte ut hur som helst. Det kommer vi behöva förhålla oss till.

– Men vi kommer att bli slagkraftiga på samma sätt. Om det sker under hösten eller i den sista matchen vet jag inte. Det får ta tid. Jag är riktigt nöjd med den truppen som är. Vi måste tänka på vilka som faktiskt är kvar i laget.

Alm Johansson har tightat ihop det till en mindre trupp i år. Det var ett önskemål både från hans sida och föreningens. Och visst kommer KAIS Mora att bli ett topplag igen – enligt nye tränaren.

– Ge oss lite tid så kommer vi att bli minst lika farliga.

Det här var den 15:e artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Linköpings herrar.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)


Författare: Anton Rosenblad