2015-08-05 06:54

"Hellweek" pågår just nu för SM-mästarna


Falun har haft en tuff försäsong - som bara blir tuffare. Foto: Thomas Brottman

”Hellweek”. Det är vad Faluns herrar kallar den gånga veckan, som i morgon avslutas i Sälen. Här berättar Thomas Brottman om lagets väg mot ett nytt SM-guld.

Falun blev historiskt när de i Globen vann sitt tredje raka SM-guld. Tre klubbar har tidigare åstadkommit bedriften, men inget lag har tagit fyra raka guld. Det vill nu Falun göra.

Men flera lag jagar dem och vill utmana om den ädlaste medaljen – vilket Falun vet om. Därför har de tränat stenhårt under sommaren.

– Specifikt jobbar vi med att utveckla spelarnas fysik efter vår egen idé om hur vi vill att våra spelare ska klara av att spela, och hur mycket träning de ska klara av under en säsong. Vår målsättning är att kunna jobba med tung fysträning långt in i säsongen, helst hela, för att på så sätt få bra driv i allt vi gör. Vi tittar speciellt på fem områden som vi tycker är viktiga för oss. Har man bra värden i de områdena så ska man klara av att spela hos oss, säger Faluns tränare Thomas Brottman.

Sammanlagt blir det 17 veckor med fem gemensamma och ett individuellt pass varje vecka. Det övergår till slut till sex gemensamma pass i veckan.
– Vissa veckor kör vi dessutom dubbla pass, säger Brottman.

Det är framför allt fystränaren Nicklas Mårtensson som leder försäsongsträningen (och friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint har hjälpt till med planeringen), som pågår utan paus hela sommaren. Spelarna tar ut sina eventuella ledigheter i samråd med Brottman och Mårtensson, och då får de ett schema de ska följa strikt.

– Det skickas ut träningsschema för aktuell vecka under söndag eller måndag så att alla har koll på vad som förväntas den veckan. Är en spelare bortrest så följer han bara det schemat.

Som sagt, Falun vet att de är jagade till den här säsongen. Alla vill vinna över svenska mästaren, och staben måste anpassa verksamheten efter det. Så nu är det nytt fokus på försäsongen.

– Man kan väl säga att vi tagit vår fysträning en nivå till inför den här säsongen. Karin och Niclas har verkligen försökt läsa sönder spelet innebandy för att bena ut vad som krävs för att spela den typen av spel så som vi vill spela. Vi var inte helt nöjda med hur vi genomförde förra säsongen sett till vår fysik, och har därför tryckt upp den här biten högt upp på agendan, säger Brottman.

Under hela sommaren kör laget också ett pass innebandy i veckan, som alltid avslutas med fyra kilometers löpning. Innebandyn är inte till så mycket för handlederna, menar Brottman, utan i stället för att bygga upp en tuffhet i spelarnas kroppar och huvuden.

– Vi kör bara kampmoment på de här träningarna och hela passet ska genomsyra krig, hjärta, hårda närkamper (”ibland även bråk”) och vinnarskallar.

I måndags inledde Falun det som har kommit att kallas ”Hellweek”. Varje morgon inleds med ett fyspass 05.30-06.30. Sedan äter laget frukost tillsammans och ses igen klockan 17.00 för 90 minuter innebandy. Veckan avslutas sedan med ett träningsläger i Sälen, där laget alltså befinner sig just nu.

– I och med den här veckan går vi in i den näst sista fasen på vår försäsong. Den sista fasen startar 1 september.

 Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora
Linköping (herr)
Täby
Växjö
Jönköping
Sirius
Gävle
Pixbo (dam och herr)
Endre


Författare: Anton Rosenblad