Han kan bli den nye "Martin Karlsson" i Linköping - Innebandy.se
2015-09-01 01:51

Han kan bli den nye "Martin Karlsson" i Linköping


Linköping laddar för en ny säsong full av framgångar. Foto: Per Wiklund

Säsongen 14/15 blev trots förlusten i Globen en succé för Linköping. Nu vill man få ut maximalt av offensiven.

Linköping visade en oerhörd stabilitet igenom hela fjolårssäsongen. Laget släppte in minst antal mål i SSL och inför i år har man stärkt upp backbesättningen ytterligare med Eric Björk som återvänder från schweiziska Grasshoppers.

– Han blir framför allt en spets på vår vänsterkant. Nu är han ju nyligen tillbaka från korsbandsskada men det är en kille som är beredd att kriga sig tillbaka till landslaget. Han kommer också vara viktig med sin rutin från tuffa matcher, säger tränare Johan Astbrant.

Men det är i offensiven som det största utvecklingsfokuset ligger hos östgötarna. En del i den är Mikael Karlsson som under förra året lånades in från Djurgården. De som tvivlade på hans kapacitet fick svar på tal i finalen där han stundtals visade prov på gamla takter. I somras blev hans övergång också klar vilket gladde Astbrant.

– Jag är konsekvent i det jag gör och Micke lärde sig tidigt att ställa sig i ledet. Han kom till en ny kultur och det var nog bra för honom att lämna Stockholm. Jag måste säga att han var bättre tränad än jag trodde. Han är ju en av de bästa i ligan på att bryta mönster.

Till den här säsongen kommer även Martin Karlsson tillbaka från sin otäcka skada. Och om vi får tro Astbrant kommer det finnas ytterligare en av Martin Karlsson kaliber i årets upplaga av Linköping.

– Jonathan Pegler kan bli en stor överraskning för många. Han har varit i Linköping tidigare men inte riktigt slått igenom. Nu gjorde han 110 poäng i division 2 förra säsongen och visst, det är ingen bra serie men det är heller inte vem som helst som gör så många poäng. Han är lite som Martin Karlsson fast rightare. En lite elak typ som kör ända in i kaklet.

När det gäller offensiven är det två olika delar där Astbrant ser utvecklingspotential.
– När det gäller vårt kontringsspel tror jag det mesta handlar om att släppa på handbromsen. Vi är ett kontringslag men när vi har haft så starka backar har vi istället spelat jävligt säkert. Vi behöver värdera lägena lite bättre, förklarar han och fortstätter:

– Vår tuffaste uppgift blir att förbättra vårt anfallsspel. Vi har ett fint rörelsemönster men antingen sätter vi inte lägena eller så skjuter vi i fel lägen. Vi kommer börja jobba mer med videoanalyser vilket kommer bli lättare nu med min nya tjänst. Vi jobbade mer med det under slutspelet och det gick ju trots allt ganska bra.

Text: Johanna Gratjova

Det här var den 16:e artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Karlstads damer.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora