2015-08-04 21:47

Brolin blir ny läktarcoach i herrlandslaget


Jonatan Brolin är ny läktarcoach i herrlandslaget. Foto: Privat

Han var med och stöttade arbetet redan i VM i Göteborg. Nu står det klart att Jonatan Brolin blir ny läktarcoach i herrlandslaget.
– Jag är väldigt intresserad av detaljer och vill utveckla spelet, säger han. 

30-årige Jonatan Brolin har funnits med runt herrlandslaget sedan VM 2012, där han ingick i den analysgrupp med elittränare som används under varje VM-slutspel. Under 2013 bevakade han motståndarna i Euro Floorball Tour utifrån VM-analysen som gjordes 2012, för att under 2014 intensifiera närvaron och stödet till dåvarande läktarcoachen Mikael Karlberg. Brolin deltog också som en extra resurs i herrlandslagets ledarstab under VM i Göteborg.

– Så han kommer inte att behöva någon startsträcka, utan kan arbeta effektivt från dag ett. Vi är därför väldigt glada över att Jonatan vill ta den här rollen, som kommer att passa honom perfekt, säger landslagschefen Emil Risberg.

Brolin gör med största sannolikhet sitt första uppträdande under Finnkampen andra helgen i september – och han är redan då väl förberedd.

– En av mina stora styrkor är att jag har koll. Jag är väldigt intresserad av detaljer och vill utveckla spelet, säger Brolin.

Till vardags är han huvudtränare i Dalens herrlag, vilket han kommer att fortsätta med. Men nu ser han fram emot att ta över arbetet efter Mikael Karlberg, som har agerat läktarcoach de senaste åren.

– Jag tänker att jag först och främst vill skaffa mig ett bra samarbete med förbundskaptenerna. Det har jag redan, men det här blir en ännu närmare roll. Jag ska bygga ut det som behövs. Rent strukturellt har det varit bra. Jag kan säkert förfina det på något vis och lägga på min touch.

Brolin var som sagt redan med under VM i Göteborg. Där assisterade han Mikael Karlberg och scoutade motståndarna. Och när han nu tar över helt på egen hand tar han sitt nya ämbete på stort allvar.

– För mig är det en stor roll. Jag har backat upp Karlberg tidigare, och jag har alltid haft stor respekt för rollen. Det är en roll med mycket förberedelsearbete och många timmar på plats inför matcherna och under matcherna.

Emil Risberg påpekar hur det här är ett exempel på hur landslaget använder analysgrupperna under VM-slutspelen för att på sikt involvera personer i landslagsverksamheten.

– Fördelen är att man redan är bekant med den internationella scenen och de behöver därför ingen större introduktion till rollen och arbetet som ska göras, säger Risberg.


Författare: Anton Rosenblad