Nya ordföranden Tomas Engholm i intervju - Innebandy.se
2012-08-29 11:45

Nya ordföranden Tomas Engholm i intervju

Tomas Engholm är ny tillförordnad förbundsordförande för Svenska Innebandyförbundet (SIBF). Innebandy.se har intervjuat honom om hans bakgrund och om framtiden för SIBF.

Vem är Tomas Engholm?
- Jag är född i Skillingaryd i Småland men har bott hela mitt vuxna liv i Stockholm. Jag är en 57-årig fembarnsfar som har en fru som heter Lotta och ett arbete som kommunikationschef på Näringsdepartementet.

Vad har du för innebandybakgrund?
- Som de flesta i min generation så spelade jag en del innebandy på gymnasiet med innebandyliknande klubbor. Annars har jag sysslat med de flesta idrotter. Friidrott, ishockey, handboll och så var jag handbollsdomare. Men framförallt har jag spelat badminton. Innebandyn kom in, på riktigt, i mitt liv när det var dags för mina barn att börja idrotta. Så jag har gjort allt från att skjutsa till matcher, fylla vattenflaskor, träna barnens lag till att vara ordförande i Högalids IF.

Hur kom det sig att du blev invald i SIBF:s förbundsstyrelse 2009?
- När en av mina söner kom in på RIG i Umeå ökade mitt engagemang och jag hade en del synpunkter, främst på talangutveckling, inom svensk innebandy. Det resulterade i att när det uppstod en vakans i förbundsstyrelsen så fick jag frågan om jag var intresserad – och det var jag. Förbundsstyrelsen ger en massa energi och naturligtvis även sporten i sig. Jag ser en hel del innebandy och det händer också att jag får coacha en av sönernas lag. Dock inte Storvreta där en annan av mina söner spelar.

Som ny ordförande, vad har du för nytta av ditt yrke?
- Eftersom jag är kommunikationschef så kan min syn på vikten av öppenhet och kommunikation vara till en fördel. Sedan har jag hunnit bygga upp ett bra nätverk under åren som ger en god möjlighet att vara ambassadör för sporten på olika nivåer.

Vad brinner du för inom innebandyn?
- Det fantastiska med vår sport är att den innehåller så många perspektiv som gör den så spännande att vara delaktig i. Den passar alla åldrar och är lätt att ta till sig. Men om du ber mig nämna något så vill jag fortsätta det jobb som vi gjort under senaste tiden med att skapa det utrymme som sporten är värd. I media, med samarbetspartners, som underhållning men även som den stora motionsidrott och folksport som den är. Dessutom gillar jag guldmedaljer.

Vad händer närmast?
- Vi har en verksamhetsplan som vi ska förverkliga och jag vill vara ödmjuk och säga att det är inte är jag som ska göra skillnad framöver. Svensk innebandy utvecklar vi tillsammans.

Och vad händer i ett längre perspektiv i framtiden?
- Nu ska jag försöka leda SIBF fram till nästa förbundsmöte så någon större programförklaring får du inte idag. Vi har en bra planering som vi ska fullfölja och det gedigna arbete som Lars-Gunnar Tjärnquist har gjort har skapat en fantastisk bra plattform att jobba vidare på.


Författare: Daniel Karlsson