Damlandslagets läger ger hopp - Innebandy.se
2011-08-25 17:07

Damlandslagets läger ger hopp

Med drygt tre månader kvar till VM i Schweiz samlades damlandslaget under förra veckan för landslagsläger i Värmland. Lägret gav svar på en hel del frågor om spelarnas kondition - och framtid.

Mellan tisdag och söndag förra veckan samlades damlandslagets spelare för läger i Värmland. Först på schemat var fystester där spelarnas mjölksyretålighet och maximala syreupptagningsförmåga mättes. Resultatet gladde förbundskaptenen Jan-Erik Vaara som ser en tydlig utveckling i svensk damlandslagsinnebandy.

– Resultaten från fystesterna visar att vi är en nation under en mycket intressant utveckling. Förr visade bara en eller ett par spelare extremt bra fystestvärden. Idag är det sex-sju stycken som gör det. Det är otroligt stimulerande för våra taktiska ansträngningar. Det innebär att vi får fler möjligheter i vårt anfallsspel.Jan-Erik Vaara vid taktiktavlan. Foto: Bildbyrån.


Förutom fystester fick spelarna även expertföreläsningar om bland annat kosthållning och mental träning.

– Med viss reservation kan jag se antydningar mellan spelarnas kosthållning och resultat. Jag får en känsla av att de som inte har prioriterat en elitmässig kosthållning ligger sämre till med fysresultaten.

Föreläsningarna varvades så klart med innebandyövningar och taktikgenomgångar.

– Vi lade stort fokus på taktiska dispositioner och vikten av att jobba tillsammans. Vi vill bygga en form av kompakthet i laget samtidigt som vårt spel ska präglas av fart och intensitet. Av innebandyträningarna att döma kan vi med viss säkerhet påstå att de som hade det tuffast under fystesterna, också hade det tuffare med intensiteten under innebandypassen.

Med drygt tre månader kvar till VM råder det inga tvivel om vad damlandslaget och Jan-Erik Vaara ställt in siktet på.

– All vår energi och uppmärksamhet riktas mot den VM-semifinal vi förväntar oss mot Schweiz, på deras hemmaplan. De ska veta att vi redan nu fokuserar på den matchen. Därefter återstår en sista motståndare. Det här lägret har stärkt oss i vår målsättning och tro att spela en ännu mer kraftfull och positiv innebandy.


Författare: Daniel Karlsson