2016-04-26 13:59

Mikael Hill blir ansvarig för Topp & Talang


Mikael Hill får ett nytt uppdrag. Foto: Per Wiklund

Mikael Hill blir huvudansvarig för herrarnas Topp & Talang, och även för student-VM för herrlandslaget. Här berättar han om sitt kommande projekt.

Mikael Hill hade sitt första elituppdrag som tränare under säsongen 1995-96. Det var i Vimmerby IBK. De senaste fyra säsongerna har han varit huvudtränare i Mullsjö AIS. Med honom vid rodret gick Mullsjö från att ha varit en lindansare till att bli ett etablerat slutspelslag i SSL. Nu kommer han vara ansvarig för herrarnas Topp&Talang.

– Emil Risberg (Svensk Innebandys utvecklingschef) hörde av sig till mig och berättade om det här projektet. Jag har ju jobbat mycket med utvecklingsfrågor och långsiktighet. Ta bara de här fyra åren i Mullsjö, det har också varit ett projekt där vi har tagit oss ganska långt och jobbat mycket med unga killar. Vi har haft ett antal A-landslagsdebutanter som allihop fanns i laget när jag kom och det har ju handlat mycket om att förädla de killarna och alla övriga också förstås, att få dem att bli landslagsmässiga. När jag fick frågan så kände jag att det här passade mig perfekt.

För honom väntar nu ett intensivt arbete med att välja ut de spelare som ska ingå i projektet. Gruppen kommer bestå av 16 spelare.
– Jag har en lista som är lite längre än 16 namn för tillfället. Det är lite kvar att jobba på men vi ska åka på läger med de här killarna i slutet på maj så jag måste få klart det här ganska snart.

Spelare som är aktuella är de som är mellan 19 och 23 år och anses ha kapacitet att nå en högre nivå som i förlängningen kan leda till spel i A-landslaget.

– Vi vill ha kreativa spelare med mycket fart som kan ta initiativ och både skapa och ta sig ur krångliga situationer på egen hand. Det är också viktigt att det är bra killar som brinner för sin sport.

Sverige har länge dominerat innebandyn men Hill menar att man inte får slå sig till ro om man vill vara kvar på den positionen.
– Vi ser att det blir tuffare och tuffare i toppen av den internationella innebandyn och är det här ett steg för svensk innebandy att hålla det lilla försprånget vi har i dag som världsdominant, så är det ett jättebra initiativ.

Svensk Innebandys landslagschef, Joakim Lindström, har bara goda ord att säga om Hill.

– Mikael är en ledare som jag träffat både som före detta spelare och i min roll som tjänsteman på Svensk Innebandy. Jag fastnade tidigt för hans stora engagemang och driv vilket också hans långa tränarkarriär bevittnar om. När Mikael nu avslutar sitt arbete som tränare i Mullsjö så är det bara att konstatera att han varit en stor del i att verkligen sätta Mullsjö på Sveriges innebandykarta, säger Lindström och fortsätter:

– Mikael är en tränare som kräver mycket, är duktig på att utveckla spelare och även få ut maxprestationer när det gäller. Det känns mycket bra att ha med honom i det här projektet och att Mikael kommer att leda Sveriges herrlandslag i student-VM i Porto i sommar.

Text: Johanna Gratjova