2016-04-13 10:00

Här är U19-landslagets trupp till VM


Truppen till U19-VM är uttagen. Foto: Per Wiklund

Sveriges U19-damlandslag åker i slutet av april till Kanada för att försvara världsmästartiteln. Nu är truppen uttagen.
– Som titelförsvarare och när man representerar Sverige finns det inget annat än att gå för guld, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Det finns alla typer av spelare och allt man önskar av en VM-trupp. Så beskriver Åsa Karlsson sitt lag till U19-VM 4-8 maj i kanadensiska Belleville.

- Jag tvivlar inte en sekund på att tjejerna vet vad som gäller och jag känner mig oerhört trygg med det lag vi kommer att ställa på planen i VM. De är fantastiska spelare hela bunten, säger Karlsson. 

Sverige är regerande världsmästare och ställs mot Slovakien, Norge och Schweiz i gruppen. Och även om Finland (som spelar i andra gruppen) är det största hotet varnar Karlsson för de andra nationerna.

– Ja, det största hotet är så klart Finland. De har med spelare från förra U19-VM och även spelare från A-VM i december. De är riktigt, riktigt bra. Men vi ska också se upp för Tjeckien, Schweiz och även Slovakien som är på uppgång.

Redan 28 april åker landslaget till Kanada för ett VM-läger. Då väntar träningar och andra aktiviteter under ett par dagar, innan mästerskapet drar i gång.

– Vi ska komma in i rätt tidsrytm, känna på hotellet, träna och lite annat. Sedan börjar VM och då är det bara fokus på matcherna. Som titelförsvarare och när man representerar Sverige finns det inget annat än att gå för guld.

U19-VM spelas i kanadensiska Belleville 4-8 maj.
Läs mer om mästerskapet här.

Här är U19-damlandslagets trupp till VM:

Målvakter
Lovisa Hedin, RIG Umeå IBF
Hanna Svensson, Warberg IC

Utespelare
Myra Aggestål, IKSU
Frida Ahlstrand, Pixbo Wallenstam IBK
Nathalie Engström, Telge SIBK
Felicia Forsmark, Telge SIBK
Jessica Lidberg, IKSU
Klara Molin, FBC Uppsala
Annie Moreau, RIG Umeå IBF
Annie Nilsson, FBC Kalmarsund
Filippa Nilsson, RIG Umeå IBF
Sofia Olander, Rönnby Västerås IBK Ungdom
Marie Segerholm, Rönnby Västerås IBK
Jonna Sjöberg, Rönnby Västerås IBK
Gabriella Strandberg, Jönköpings IK
Moa Svanström, RIG Umeå IBF
Lina Svarfvar, RIG Umeå IBF
Ellen Svensson, Jönköpings IK
Frida Tjärnström, Örnsköldsvik IBK
Josefine Wålinder, Pixbo Wallenstam IBK

Här kommenterar Åsa Karlsson alla spelare:

MÅLVAKTER

Hanna Svensson
Hon är en målvakt som är lugn och inte stressar upp sig. Hon har en bra grundställning, bra rörelse i målet och har ett bra utkast. Har en härlig pondus och inställning samt en vilja att bli bättre.

Lovisa Hedin
Även Lovisa är en lugn målvakt som styr sina medspelare med sitt snack. Har en bra grundställning i målet med bra förflyttningar och positioner, och även ett bra utkast som hon utnyttjar.

UTESPELARE

Klara Molin
Klara är lagets kapten som förmedlar pondus och glädje. Hon bidrar till en bra dialog i femman. Har ett bra närkampsspel och skott, och är en spelare som kan spela på många positioner.

Myra Aggestål
Myra kan användas på många positioner, är smart med en härlig inställning. Hon är bra spelförståelse och passningsspel.

Moa Svanström
Moa vinner många närkamper, vänder om snabbt och levererar ett bra första pass. Följer gärna med upp i anfallszonen.

Gabriella Strandberg
Gabriella är både brytningssäker och snabb och hon kommer ofta vinnande ur bolldueller i eget hörn. Spelar ett kreativt backspel vilket skapar möjligheter framåt.

Sofia Olander
Det är en spelare som spelar lugnt och inger trygghet. Bra närkampsspelare och ger en positiv energi till gruppen. Har ett bra skott som vi vill att hon visar upp.

Filippa Nilsson
Filippa är en spelare som vinner många närkamper, spelar med pondus, tufft och enkelt. Hon bidrar till en bra dialog i femman med sitt snack.

Nathalie Engström
Hon har ett bra skott och distinkta passningar. En spelare som inger lugn och trygghet både vid sidan av och på banan.

Ellen Svensson
Ellen spelar med mycket power och energi, har ett grymt skott, bra attityd och bra fysik.

Marie Segerholm
Marie är otroligt snabb, duktig på att pressa bollhållare skapar på så sätt lägen både för sig själv och för sina medspelare. En målgörare som gärna går rakt på mål.

Lina Svarfvar
Hon jobbar stenhårt, kommunicerar och spelar enkelt. Lyhörd och kommunicerar mycket med kedjan. Jobbar över stora ytor och håller ihop kedjan bra.

Annie Nilsson
En kraftfull spelare med ett grymt skott som ofta ligger rätt i positionsspelet. Hon spelar rejält och enkelt utan att stressa upp sig.  Dominerar centralt i banan.

Jessica Lidberg
Hennes uppoffrande slit i det tysta banar väg för hennes forwards. Hon spelar rejält och enkelt utan att stressa upp sig. Styr alltid centralt i banan.

Felicia Forsmark
Felicia kan spela på många positioner och har bra presspel i anfallszonen. Hon vågar bryta in mot mål och utmana i fart, en spelare som har mycket i sin verktygslåda.

Josefine Wålinder
Jobbar stenhårt och levererar boll och tar sig därefter in på farliga ytor. Attityd i målområdet och vågar vara obekväm. Ett kraftpaket som är grym i närkampsspelet och gör ont att möta.

Jonna Sjöberg
Jonna vågar ta avslut både direkt och i steget, hon gör de lite oväntade sakerna. Stark i duellspelet.

Frida Tjärnström
En kraftfull och oöm spelare med bra speed med boll, duktig på att pressa bollhållare och skapar på så sätt lägen för medspelarna. En målgörare som gärna går rakt på mål.

Annie Moreau
Hon går rejält in i närkamperna och kommer oftast ut som vinnare, har ett bra skott som vi gärna vill att hon visar upp. En spelare som kan spela på många positioner.

Frida Ahlstrand
Har en bra fysik, ett riktigt kraftpaket och målskytt som vågar ta egna initiativ och avslut vilket är viktigt att man vågar i landslagssammanhang.


Författare: Anton Rosenblad