Fyra debutanter i herrarnas trupp till EFT - Innebandy.se
2015-04-09 12:15

Fyra debutanter i herrarnas trupp till EFT


Faluns Adam Fernqvist, Växjös André Andersson, Helsingborgs Jonathan Paulsson och Linköpings Tobias Gustafsson debuterar i landslaget i och med Euro Floorball Tour i Sandviken 24-26 april. Foto: Idrottsfoto

Sveriges första landskamper sedan VM-guldet i Scandinavium i december spelas i Göransson Arena i Sandviken 24-26 april. Här är truppen som ska möta Schweiz, Tjeckien och Finland där i Euro Floorball Tour.

Av 22 uttagna spelare till omstarten och nysatsningen på nästa VM, 2016 i Lettland, deltog 13 av dem i den succéartade VM-turneringen.
– Utgångspunkten är att vi nu startar ett nytt tvåårsprojekt och det är naturligt med en viss omsättning. Vi blickar framåt och ser långsiktigt. Några har stått för imponerande insatser i slutspelet och det är viktigt gör oss. Samtidigt som vissa inte hållit i gång på länge och andra varit skadade, förklarar förbundskapten Jan-Erik Vaara angående förändringarna.

Av de nya namnen är fyra landslagsdebutanter: Helsingborgs målvakt Jonathan Paulsson, backarna Tobias Gustafsson (Linköping) och Adam Fernqvist (Falun) samt Växjös forward André Andersson.
– Vi har sett intressanta insatser under slutspelet från de här spelarna. Paulsson, Gustafsson, Fernqvist och Andersson har stått för bra prestationer och varit riktigt tongivande. Vi värdesätter insatserna i ett slutspel högt så det blir spännande att se dem i det här sammanhanget.

Det mest häpnadsväckande med truppen är Faluns fullständiga dominans. Hela nio spelare representerar de dubbla regerande svenska mästarna, vilket är rekord i det här sammanhanget.
– Falun har dominerat i flera år och bitvis varit överlägsna med sina två SM- och Champions Cup-titlar. De har många bra individuella spelare, med kreativt och fantasifullt anfallsspel samt stark defensiv med en stabil målvakt som utgångspunkt. Inget annat lag har varit så komplett och det avspeglas i den här truppen.

Sverige kommer att möta Tjeckien på fredagen den 24 april, Schweiz lördagen den 25 april och Finland söndagen den 26:e.
– Vi går in för att vinna alla matcher men söker också svar från spelarna. Vi vill se rätt karaktär, attityd och intensitet. Det här blir en sista uttömning för säsongen, säger Jan-Erik Vaara.

Biljetter till Euro Floorball Tour, 24-26 april, finns att köpa här.
Ackreditering till turneringen sker här.

Målvakter
Johan Rehn, IBF Falun
Jonathan Paulsson, FC Helsingborg

Backar
Thomas Holmgren, IBF Falun
Robin Nilsberth, Granlo BK
Kasper Hedlund, Mullsjö AIS
Mattias Wallgren, Warberg IC
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam
Tobias Gustafsson, Linköping IBK
Adam Fernqvist, IBF Falun
Johan Roos, Växjö IBK

Forwards
Alexander Rudd, Storvreta IBK
Johan Samuelsson, Granlo BK
Jonas Adriansson, IBF Falun
Jonas Svahn, IBF Falun
Linus Nordgren, FC Helsingborg
Henrik Stenberg, Storvreta IBK
Kim Nilsson, Grasshopper Club Zürich
Emil Johansson, IBF Falun
Rasmus Enström, IBF Falun
Johannes Larsson, IBF Falun
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
André Andersson, Växjö IBK

Jan-Erik Vaara om debutanterna

Jonathan Paulsson:
- Han har agerat lugnt och metodiskt. Han läser spelet bra, står ofta i vägen och är den målvakt som varit jämnast och bäst i slutspelet. Vi är inte förvånade utan har sett att han har utvecklats i rätt riktning under flera år. Men att han lyckats så bra i slutspelet är en viktig faktor till uttagningen.

Tobias Gustafsson:
- Han har gått från klarhet till klarhet och visat kvalitet offensivt och framför allt defensivt med sina kreativa lösningar i svåra situationer. Han har varit dominant och hållit hög nivå i ett Linköping som imponerat.

Adam Fernqvist:
- Adam har stretat på i många år i Falun där det inte är helt enkelt att synas med tanke på all kvalitet. Men han står för det vi söker, han är jämn, fysisk och har snabba fötter. Mycket bra i det defensiva arbetet men även när han deltar framåt i planen.

André Andersson:
- Det är ett mycket spännande vänsterforwardsalternativ som blommat ut under säsongen. Framför allt i slutspelet som han ska vara väldigt nöjd med. Han har snabba fötter, ett bra skott och är mycket genombrottsvillig. Han har hållit fanan högt i sitt Växjö.


Författare: Anton Rosenblad