Årets spelare, dam: Kandidat 5 - Innebandy.se
2015-04-09 17:55

Årets spelare, dam: Kandidat 5


Rönnbys Madelene Backlund kan bli utsedd till Årets spelare. Foto: Idrottsfoto

Hon vann poängligan i Svenska Superligan och kan nu bli utsedd till Årets spelare. Ändå tvekade Madelene Backlund länge om det ens skulle bli en fortsatt satsning för henne den här säsongen.
– Jag trodde jag var helt klar, säger hon. 

Inför förra säsongen lämnade Madelene Backlund Rönnby för att spela division 2-innebandy i Västerås IBS. Hon ville inte elitsatsa längre och hade tankar på att skaffa hus. I division 2 blev det makalösa 87 poäng (44+43) på 16 matcher. Och då kom också suget tillbaka.
– Jag trodde jag var helt klar (med elitinnebandyn). Men sedan tyckte jag att det skulle vara kul att prova igen. Tanken var att köra ett sista år och verkligen köra järnet. Nu får vi se hur det blir, jag har ju sagt så här varje år.

Men sagt och gjort. Backlund tog plats i Rönnbys SSL-lag och har varit lika dominerande på den nivån som i division 2. På 25 matcher gjorde hon 81 poäng (41+40) och vann den totala poängligan.
– Jag har haft en ganska ledande roll i Rönnby i år. Jag måste säga att jag har varit bidragande till att vi kom tvåa i tabellen. Jag gjorde 41+40 poäng och det säger en del om vilken bra innebandyspelare jag är, säger hon och fortsätter:
– Jag vill verkligen det här nu. Det är jättekul.

Men bara för att det har varit kul hittills under säsongen är inte Backlund nöjd. Nu är hon en av fem kandidater till att bli utsedd till Årets spelare. Och lusten att vinna försvinner aldrig.
– Vårt lag är sjukt starkt. Att vi kom tvåa i serien var det ingen som tänkte före säsongen. Vi tog 66 poäng, och vi har aldrig varit över 60 förut. Ingen från Rönnby har vunnit poängliga, nu vann jag den. Det är mycket som har varit positivt. Nu vill vi bara vinna mer och mer.

Fakta
Namn: Madelene Backlund
Född: 28/7 1991
Position: Forward
Klubb: Rönnby Västerås IBK
Fattning (right/left): Right
Poäng i serien:
Tidigare klubbar: Västerås IBF, Sala Silverstaden IBK, Västerås IBS

Motivering: ”Madelene har i sin comeback visat sin styrka som målgörare. 81 poäng och vinnare i den totala poängligan är inget annat än imponerande. I ett i övrigt lite skadedrabbat Rönnby så har Madelene tagit ett stort ansvar för att Rönnby slutligen landade på en andra plats i serien.”

Så här ser juryn ut 2014/15:
Tomas Engholm, ordförande Svensk Innebandy
Kim Fors, ordförande Svensk Elitinnebandy
Andreas Lundmark, förbundskapten dam
Jan-Erik Vaara, förbundskapten herr
Sebastian Nurmi, presschef Svensk Innebandy
Fredrik Larsson, Innebandymagazinet
Micael Fasth, TV4

Läs mer:
Vinnare genom tiderna, dam
Vinnare genom tiderna, herr


Författare: Anton Rosenblad