Herr: Sverige vann EFT efter seger i VM-finalreprisen - Innebandy.se
2013-04-28 17:50

Herr: Sverige vann EFT efter seger i VM-finalreprisen

Sverige slog Finland i den tredje och avgörande matchen i Euro Floorball Tour i Tammerfors. Efter en mållös förstaperiod gjorde svenskarna, i den andra perioden, fyra mål inom loppet av fem minuter. Slutsiffrorna skrevs till 5-2.

Det var bra tryck på läktarna i Tammerfors Arena när Euro Floorball Tour skulle avgöras med mötet Sverige-Finland på söndagseftermiddagen. Och det stod klart tidigt att inget av lagen ville ge det andra en millimeter gratis. Hård kamp präglade spelet där det smällde i så gott som varje närkamp. Sverige hamnade i numerärt underläge ett par tillfällen, men ett aggressivt försvarsspel och en tät Viktor Klintsten såg till att ställningen var 0-0 efter första perioden.

- Ja, det var en riktigt tuff match idag. Båda lagen spelade kompakt och var pigga på att ta bort de farliga ytorna. Det var hög klass på försvarsspelet från båda lagen, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara som önskade mer girighet i anfallsspelet.

- Vi överarbetar våra mållägen i den här matchen. Vi måste ta chanserna när de väl kommer upp.

Närmast ett svenskt ledningsmål i inledningen av mittperioden var Henrik Stenberg som var nära att överlista Tomi Ikonen på ett friläge i numerärt underläge. Sekunder senare var det Finlands tur att komma fri med målvakten, den gången svarade Viktor Klintsten för en spektakulär enhandsräddning.

Spelet öppnades upp i den andra perioden och matchens första mål hängde i luften. Sju minuter in i perioden ordnade Patrik Malmström en straff till Sverige. Rasmus Enström förvaltade den väl och satte 1-0 genom en kvick dragning åt höger, följt av ett rappt handledsskott i krysset.

Målet var början på en svensk målkavalkad. Inom loppet av fem minuter ryckte Sverige till 4-0-ledning genom Patrik Malmström, Joel Kanebjörk och Alexander Rudd. Finland höjde sitt spel och hann reducera till 4-2 inför tredje perioden.

- Våra spetskvaliteter avgör idag. Vi sätter en straff, gör mål i fem mot fyra-spel och vårt målvakts- och försvarsspel håller hög klass, säger Vaara.

Finland tryckte på för en reducering i slutperioden, men istället blev det Sveriges förstakedja som gjorde viktiga 5-2. Rasmus Enström drev upp bollen till Johan Samuelsson på högerkanten som på ett tillslag frispelade Henrik Stenberg på bortre stolpen.

Sverige vann matchen med 5-2 och därmed också Euro Floorball Tour.

- Jag plussar extra för Robin Nilsberth som jag tycker var turneringens mest stabile back. Kim Nilsson var bra de matcher han spelade. Emil Johansson utför ett fantastiskt arbete som landslagsdebutant.

Matchfakta
Sverige-Finland 5-2 (0-0, 4-2, 1-0)

Första perioden
Inga mål

Andra perioden
1-0 (27.12) Rasmus Enström (Straffslag)
2-0 (28.23) Patrik Malmström (Robin Nilsberth) (PP)
3-0 (30.09) Joel Kanebjörk (Johan Samuelsson)
4-0 (31.40) Alexander Rudd (Patrik Malmström)
4-1 (32.39) Risto Töllikkö (Juha Kivilehto)
4-2 (33.15) Petri Hakonen (Janne Hulmi)

Tredje perioden
5-2 (55.03) Henrik Stenberg (Johan Samuelsson)

Straffläggning
Jonne Junkkarinen -> Mål
Patrik Malmström -> Mål
Petri Hakonen -> Mål
Robin Nilsberth -> Miss
Otto Tikka -> Mål

Finland vann straffarna med 3-2 och får en bonuspoäng i EFT

Så startade Sverige

Målvakt
Viktor Klintsten

Förstafemman
Johannes Larsson
Mattias Samuelsson
Johan Samuelsson
Rasmus Enström
Henrik Stenberg

Andrafemman
Robin Nilsberth
Anton Karlsson
Karl-Johan Nilsson
Patrik Malmström
Alexander Rudd

Tredjefemman
Mattias Wallgren
Martin Hovlund
Joel Kanebjörk
Emil Johansson
Rikard Eriksson

På bänken
Tomas Åhrberg
Thomas Holmgren
Kristoffer Asp
Linus Henriksson

På läktaren
Kim Nilsson
Alexander Galante Carlström
Linus Nordgren


Författare: Daniel Karlsson