2013-04-26 18:45

Herr: Sverige slog Schweiz

De svenska herrarna inledde Euro Floorball Tour krampaktigt när de under fredagen mötte Schweiz i öppningsmatchen. Efter ställningen 3-3 i andra perioden höjde dock de blågula sitt spel och kunde till slut vinna med 8-4.


Alexander Galante Carlström var poängbäst i Sveriges match mot Schweiz. Falunstjärnan noterades för 2 mål och 1 assist. Foto: IFF.

Sveriges förstakedja presenterade sig omgående mot Schweiz. Först direktsköt Alexander Galante Carlström in 1-0 från vänsterkanten efter en fin diagonalpass från Martin Hovlund. Strax därpå gjorde Johan Samuelsson 2-0 efter ett läckert samarbete med Alexander Galante Carlström. Schweiz reducerade till 2-1 innan Alexander Rudd stod för matchens delikatess. Med en snabb fint ute på högerkanten lurade han bort sin försvarare och sköt distinkt in 3-1, rätt upp i krysset. Sverige gick till periodvila med ledning 3-2 efter att Schweiz återigen reducerat.

- Första perioden var lite krampaktig från vår sida. Vi är ovän med boll och klubba och överarbetar en del situationer i närkampsspelet. Hade vi spelat mer ryggmärgsinnebandy hade vi kunnat gå ifrån mer än vad vi gör, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Schweiz fick en smakstart på mittperioden och kunde genom Matthias Hofbauer kvittera till 3-3.  Sverige hade fortsatt svårt att få till ett ordnat spel och målchanserna byttes lagen emellan. Efter halva perioden kunde Sverige göra både 4-3 och 5-3 genom den för dagen produktiva förstafemman. Schweiz reducerade än en gång, men ett fint Storvretasamarbete mellan Mattias Samuelsson och Henrik Stenberg resulterade i viktiga 6-4, ett resultat som stod sig perioden ut.

- Vi skärpte till oss och den andra halvan av mittperioden var en klar förbättring, där vi också skapade oss ett överläge, säger Vaara. 

Sverige vann till slut matchen med 8-4. Patrik Malmström kom in från bänken i den tredje perioden och noterades för en assist till 8-4-målet. Viktor Klintsten gjorde en stabil insats med flera avgörande räddningar. Poängbäst i Sverige var Alexander Galante Carlström som noterades för 2+1.

- Förstafemman var den som spelade närmast vår spelidé idag. De hade bra fart under fötterna och spelade snabbt vid rätt tillfällen. Det gav resultat.

Sverige möter Tjeckien under lördagen.

- Vi räknar med att hitta varandra bättre under morgondagens match mot Tjeckien. Vi måste påminna oss själva om att det är små marginaler i världstoppen och då gäller det att ha rätt inställning. Tjeckien kommer spela för sin flagga och som vanligt vara giftiga i kontringsspelet. Det måste vi hålla koll på, avslutar Vaara.

Matchfakta
Sverige-Schweiz 8-4 (3-2, 3-2, 2-0)

Första perioden
1-0 (02.54) Alexander Galante Carlström (Martin Hovlund)
2-0 (05.43) Johan Samuelsson (Alexander Galante Carlström)
2-1 (08.35) Matthias Hofbauer
3-1 (13.53) Alexander Rudd (Mattias Samuelsson)
3-2 (15.36) Lukas Thierstein (Claudio Laely)

Andra perioden
3-3 (26.15) Matthias Hofbauer (Kaspar Schmocker)
4-3 (30.55) Alexander Galante Carlström (Kim Nilsson)
5-3 (33.14) Mattias Wallgren (Kim Nilsson)
5-4 (34.04) Luca Graf (Kevin Berry)
6-4 (37.11) Mattias Samuelsson (Henrik Stenberg)

Tredje perioden
7-4 (42.21) Alexander Rudd (Henrik Stenberg)
8-4 (47.19) Rikard Eriksson (Patrik Malmström)

Straffläggning
Kim Nilsson -> Mål
Paolo Riedi -> Mål
Henrik Stenberg -> Miss
Lukas Meister -> Mål
Rasmus Enström -> Miss

Schweiz vann straffarna med 2-1 och får en bonuspoäng i EFT

Så startade Sverige

Målvakt
Viktor Klintsten

Förstafemman
Mattias Wallgren
Martin Hovlund
Johan Samuelsson
Alexander Galante Carlström
Kim Nilsson

Andrafemman
Robin Nilsberth
Anton Karlsson
Joel Kanebjörk
Linus Henriksson
Henrik Stenberg

Tredjefemman
Thomas Holmgren
Mattias Samuelsson
Alexander Rudd
Rasmus Enström
Rikard Eriksson

På bänken
Tomas Åhrberg
Johannes Larsson
Linus Nordgren
Patrik Malmström

På läktaren
Kristoffer Asp
Emil Johansson
Karl-Johan Nilsson


Författare: Daniel Karlsson