2013-04-28 17:53

Dam: Svensk turneringsseger efter vinst mot Tjeckien

Det blev en tredje raka svensk seger när regerande världsmästarinnorna avslutade Euro Floorball Tour i VM-staden Brno mot Tjeckien (4-1). IKSU-stjärnan Victoria Wikström blev tremålsskytt.

Första perioden inleddes i hårt tempo med stor spelmässig svensk dominans och ett tidigt ledningsmål i powerplay (3.31) när Victoria Wikström utnyttjade det numerära överläget efter bara 19 sekunder. Samma Wikström serverade Josefina Eiremo helt öppet mål strax efteråt men lagkaptenens skott gick precis utanför stolpen.


Tjeckiskorna kom igen starkt, stack upp med ett par bra anfall och lyckades kvittera när ett uppspel av Cassandra Edberg fångades in och Lucie Paulovicová från slottet hittade nätet lågt vid Emelie Frisks högra stolpe.

- Det var en seg start även om vi låg bra i positionsspelet.  Vi hade problem med det höga spelet i den första perioden. Vi hade för korta anfall och hade för bråttom att gå på första avslut. Samtidigt har Tjeckien utvecklats och var klart bättre än tidigare, säger förbundskapten Curt Söderström.

De sista minuterna av första blev chansrika när Tjeckien först brände ett friläge och sedan, under sista minuten, Emelie Lindström träffade stolpen och Josefina Eiremo ribban.

- I takt med att de blev lite tröttare och vi piggare i andra perioden så pressade vi fast dem. Presspelet var enormt bra och det överraskade dem. Vi visade på en fantastisk bolltrygghet , något vi pratade om i paus.

Emelie Frisk höll sedan nollan i såväl den andra som tredje perioden tack vare följsamt målvaktsspel och räddningar med kropp då tjeckiskorna stack igenom i frilägen.

Landslagsdebutanten Amanda Wall missade öppet mål 8.01 in i mittperioden fint framspelad av Emelie Lindström. Men redan 16 sekunder senare i samma byte bjöd Wall tillbaka då Lindström från nära håll kunde stöta in 2-1 vid den högra stolpen.

Det var först i den tredje perioden svenskorna målmässigt kunde rycka ifrån. Linn Lundström och Victoria Wikström kunde med vilja göra 3-1 och 4-1.

- Bollägandet och hoten var stora och så fick vi lite mer utdelning även om det var långt ifrån den effektivitet jag skulle önska överlag, men så har det varit över hela turneringen.

När Tjeckien med fyra minuter kvar satsade på att spela utan målvakt slutade det med att tjeckiskorna pressades så hårt att Victoria Wikström enkelt kunde slå in 5-1 från nära håll – hennes tredje (femte totalt i turneringen) mål.

- Målskyttar ska göra mål och i mina ögon är Victoria en av Svensk Innebandys stora målskyttar så det är viktigt att hon kliver fram. Den formationen hade ett fantastiskt bra och högt försvarsspel. Den känns välkomponerad. Johanna Holmbom och Josefina Eiremo är så aggressiva i sitt forecheckningspel och kompletterar varandra – de är jobbiga att möta. När backarna följer upp som de gjorde i andra och tredje perioden är det stängt, säger Söderström.

Sverige vann dessutom straffläggningen mot Tjeckien och totalt har man bara en poängtapp i turneringen – straffläggningen mot Schweiz.

- Straffarna är en förbättringspunkt, vi har sagt att det inte är okej att ta straffläggningen på en höft. Det är viktigt inför VM för man vet aldrig om vi hamnar där med straffar. Då går det inte att stå där och säga ”synd att vi inte tränat straffar”.  Therese Karlsson gjorde en fantastiskt vacker straff – det är så man står och jublar, avslutar Söderström.


Sverige vann EFT i tjekiska Brno i stor stil. Foto: Per Wiklund

Matchfakta
Tjeckien-Sverige 1-5 (1-1, 0-1, 0-3)

Första perioden
0-1 (3.31) Victoria Wikström (Cassandra Edberg)
1-1 (9.51) Lucie Paulovicová

Andra perioden
1-2 (8.17) Emelie Lindström (Amanda Wall)

Tredje perioden
1-3 (3.52) Linn Lundström (Therese Karlsson)
1-4 (7.34) Victoria Wikström (Josefina Eiremo)
1-5 (18.24) Victoria Wikström

Straffläggning
Jana Vojácková -> Miss
Therese Karlsson -> Mål
Adéla Bocanová -> Miss
Johanna Holmbom-> Miss
Lucie Paulovicová -> Mål
Victoria Wikström -> Mål
Sverige vann straffarna med 2-1 och får en bonuspoäng i EFT.

Så startade Sverige

Målvakt
Emelie Frisk

Förstafemman
Iza Rydfjäll
Sanna Scheer
Sandra Mattsson
Emelie Lindström
Amanda Wall

Andrafemman
Cassandra Edberg
Jenny Gustafsson
Josefina Eiremo
Victoria Wikström
Johanna Holmbom

Tredjefemman
Katarina Bjuhr
Sofie Andersson
Linn Lundström
Therese Karlsson
Frida Lindgren

På bänken
Malin Marklund (mv)
Emelie Wibron
Anna Wijk
Anna Jakobsson

På läktaren
Martina Löf
Amanda Larsson


Författare: Daniel Karlsson