Dam: Svensk seger mot ärkerivalen Finland - Innebandy.se
2013-04-27 19:55

Dam: Svensk seger mot ärkerivalen Finland

Sverige vann en målmässigt tuff match mot ärkerivalen Finland i Euro Floorball Tour. Ett mål i vardera period gav svensk 3-2-seger.


Svenskt måljubel efter Anna Jakobssons 3-1-mål. Foto: Per Wiklund

Det blev en psykologiskt viktig triumf för Curt Söderströms landslag i tjeckiska Brno i något som kan vara en kommande VM-final i just Tjeckien i december.

- Jag är alltid nöjd när vi vinner. En vinst är alltid en vinst och man ska glädjas åt den. Det är kul att se att vi har tre femmor som skapar målchanser framåt, säger förbundskapten Curt Söderström.

Sverige började i högt tempo och dominerade den första perioden. Dessutom fick man en målmässig smakstart när Emelie Lindström beredde plats för Emelie Wibron som klev på och satte 1-0 på den första stolpen, klockan stod på 2.33. Lindström blev sedan, halvvägs in i perioden, serverad öppet mål av Anna Jakobsson men sköt utanför.

- Det är fint hela vägen nerifrån i den spelvändningen. Men den bollen kan Emelie sätta i någon viktigare match istället, menar Anna Jakobsson.

- Det är mycket jag är nöjd med. Vi går på knock i första perioden och hade energi och rörelse. Sedan blev det klart sämre i andra perioden. Det var flera spelare som hade mycket fart i första som tappade den till andra, säger Curt Söderström.

I den andra perioden utökade Victoria Wikström den svenska ledningen när hon drämde upp bollen i nättaket. Sverige fortsatte att föra matchen men finskorna stack upp. Malin Marklund gjorde ett par räddningar innan hon tvingades kapitulera då Kristiina Kauppila från nära håll fick till ett avslut som retfullt rullade över Marklund och in i mål.

Sverige fick flera chanser att sätta 3-1 i den sista perioden men hade svårt utnyttja det spelmässiga övertaget och Finland tog för sig allt mer och skapade en del framåt.

- Ett par minuter in i sista perioden växlade de upp och fick energi av det. Vi hängde inte riktigt med där, då började jag att förbereda att gå ner på två femmor för att markera. Men förmodligen såg tjejerna att jag stod och ritade och då började de att plocka tillbaka energin i matchen för att inte vilja bli bänkade. När jag såg det behövde jag inte gå ner på folk och strax efter det kom 3-1, säger Curt Söderström.

Det var Sandra Mattsson som serverade bollen till en fri Anna Jakobsson vid den vänstra stolpen som med en backhand hittade 3-1.

- Det var Emelie Lindström och Sandra Mattsson som gjorde ett kanonjobb i pressen och jag behöver bara peta in den, säger Anna Jakobsson.

Finskorna skapade tryck mot slutet och fick in en reducering och hade ett par chanser till som Malin Marklund räddade.

Sverige hade i sin tur ett par öppna chanser för ett fjärde mål när Victoria Wikström fick ett friläge och Emelie Lindström träffade ribbkrysset med det finska målet tomt. Men matchen slutade 4-2 och av bara farten vann svenskorna straffläggningen.

- Jättekul att se Malin Marklunds målvaktsspel. Hon gick ut och markerade att ”Curre jag ska vara med här” och en förbättringspunkt är att hon tog tre straffar varav en var rent svettig, avslutar Curt Söderström.

Matchfakta
Sverige-Finland 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)

Första perioden
1-0 (2.33) Emelie Wibron (Emelie Lindström)

Andra perioden
2-0 (3.05) Victoria Wikström (Josefina Eiremo)
2-1 (18.08) Kristiina Kauppila (Karolina Kujala)

Tredje perioden
3-1 (15.01) Anna Jakobsson (Sandra Mattsson)
3-2 (19.22) Emmi Niemelä (Mia Karjalainen)

Straffläggning
Johanna Holmbom -> Mål
Nina Rantala-> Miss
Iza Rydfjäll -> Miss
Hanna-Mari Uimonen-> Miss
Victoria Wikström -> Miss
Katri Luomaniemi -> Miss
Sverige vann straffarna med 1-0 och får en bonuspoäng i EFT.

Så startade Sverige

Målvakt
Malin Marklund

Förstafemman
Emelie Wibron
Sanna Scheer
Sandra Mattsson
Emelie Lindström
Anna Jakobsson

Andrafemman
Iza Rydfjäll
Martina Löf
Anna Wijk
Therese Karlsson
Amanda Larsson

Tredjefemman
Cassandra Edberg
Jenny Gustafsson
Josefina Eiremo
Victoria Wikström
Johanna Holmbom

På bänken
Emelie Frisk (mv)
Katarina Bjuhr
Amanda Wall
Linn Lundström

På läktaren
Frida Lindgren
Sofie Andersson


Författare: Daniel Karlsson