2012-04-27 22:20

Pressat herrlandslag vann premiären

Sverige vann premiären i Euro Floorball Tour mot Schweiz efter en extremt böljande match där målvakterna var stora utropstecknen.

I det svenska målet briljerade Patrik Jansson som stod för några svettiga räddningar, både genom starkt placeringsspel och hårt jobb med benen. Bland många minns vi sidoförflyttningen i andra perioden då han var tätt i stolpen på Dave Wittwers skott.

Även Schweiz målvakt, Daniel Streit, hade vaknat på rätt sida. För chanser saknades inte. Henrik Quist gjorde landslagscomeback sedan sin långa skadefrånvaro och öppnade målskyttet med ett backskott efter förarbete från ena sarghörnet av Patrik Malmström. Svenskarna fick trots det vara nöjda med 1-1 efter en period.

Förbundskapten Jan-Erik Vaara ändrade om i två av tre femmor inför den andra perioden (bara Johan Samuelsson andrafemma blev kvar) och en aning mer skärpt spel och tillfälligheter tvingade Schweiz till två utvisningar som överlappade varandra. Powerplay-spelet gav inte utdelning men i mitten av den andra perioden fick Patrik Malmström sätta sitt första landslagsmål och tätt därefter kunde Kim Nilsson utöka till 3-1.

Schweiz reducerade till 2-3 i slutet av mittperioden och spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka i den tredje. Henrik Stenberg iscensatte ett starkt svenskt boxplay där han bland annat brände ett friläge och tätt efter det satte Kim Nilsson kontrollerat sitt andra mål fram till 4-2.

Men schweizarna fortsatte att ösa på framåt och fick luft under vingarna när AIK-bekantingen  Emanuel Antener reducerade till 3-4 7.14 in i perioden. Chanser till kvittering saknades, precis som svenska motsvarigheter, inte. Med två minuter kvar fick Schweiz ett powerplay där man satsade på att ta ut målvakten – då satte Kim Nilsson en backhand i tom kasse.

- Perioderna var jämndåliga från vår sida. Att vi vann var det viktigaste vi tar med oss från den här matchen. Ambitionsnivån var hög och vi jobbade hårt hela tiden men vi var lite väl ambitiösa. Vi kunde hållit i bollen ibland också och varit lite kyligare,  vi hade för bråttom, säger Jan-Erik Vaara som också berömmer motståndet:

- Schweizarna var pigga och hade bra fart under fötterna, de satte oss på rejäla prov.

Sverige vann också den efterföljande straffläggningen och tar därmed med sig fyra poäng in i turneringen.


Patrik Malmström framme och oroar. Debutanten gjorde 1+1 mot Schweiz.

Matchfakta
Schweiz-Sverige 3-5 (1-1, 1-2, 1-2 )

Första perioden
0-1 (11.03) Henrik Quist (Patrik Malmström)
1-1 (13.12) Kaspar Schmocker (Philipp Fankhauser)

Andra perioden
1-2 (10.34) Patrik Malmström (Henrik Stenberg)
1-3 (11.44) Kim Nilsson (Martin Östholm)
2-3 (19.26) Adrian Zimmermann (Michael Zürcher)

Tredje perioden
2-4 (5.45) Kim Nilsson (Johan Samuelsson)
3-4 (7.18) Emanuel Antener (Pascal Helfenstein)
3-5 (19.24) Kim Nilsson (Henrik Quist)

Utvisningar
Schweiz: 2x2 min.  Sverige: 3x2 min.

Straffläggning
Kim Nilsson -> Miss
Christoph Hoffbauer -> Mål
Johan Anderson -> Mål
Matthias Hofbauer -> Miss
Henrik Stenberg -> Mål
Renato Schneider -> Miss
Sverige vann straffarna med 2-1 och får en bonuspoäng i EFT.


Författare: Daniel Karlsson