2011-04-16 16:12

Djurgården svenska mästarinnor

Djurgården IF IBF vann sitt första SM-guld när man besegrade flerfaldiga mästarinnorna IKSU med 6-5 efter en jämn och spännande SM-final inför 8 683 personer.

- Det känns grymt bra! Det var ingen skräll att vi vann eftersom vi har fått ihop spelet och laget riktigt bra under slutspelet, menar lättade guldcoachen Krono Zovko.

Djurgården startade finalen bäst och tog också ledningen i numerärt överläge genom ett mäktigt skott av Amanda Wendelstig.

- Den utvisningen skulle vi inte ha haft, tyckte IKSU:s tränare Jocke Sjöström.

IKSU hade stora problem med att komma igenom DIF:s täta försvar och var aningen avvaktande. IKSU började pressa högre och stressa DIF-backarna, som inte fick upp bollen till forwards. När sedan backen Namita Andersson kvitterade genom en målvaktsretur, tog IKSU över matchen mer och mer.

IKSU hann även med att ta ledningen genom Nina Bäckman efter ännu en målvaktsretur där DIF-försvaret stod passiva.

- Första 10 minuterna var vi för avvaktande, men sedan kom vi igång med vår press, sa IKSU-tränaren Jocke Sjöström efter den inledande perioden.

I andra perioden gick Djurgården ner på två femmor medan IKSU spelade vidare på tre. Det fick ingen effekt till en början då IKSU ökade på sin ledning efter ett snyggt väggspel mellan Martina Söderqvist och Victoria Wikström. Då började DIF sin upphämtning och rutinerade Hermine Dahlerus var inblandad i bägge målen som innebar kvittering.

- Jag sa till ”Minne” att hon skulle kliva några steg till när hon skjuter, då skulle målen komma och det gick ju bra, konstaterar Krono Zovko.

 

Hermine Dahlerus lyfter SM-bucklan. Foto: Stefan Svensson.


IKSU-backen Malin Eriksson lossade bössan från halva planen och bollen gick snöpligt in. En boll som DIF-målvakten borde ha tagit.

I tredje perioden tog Djurgården tag i taktpinnen, men lagen följdes åt i protokollet tills matchens gigant, Hermine Dahlerus, fick sista ordet med Djurgårdens mål till slutresultatet 6-5.

- Det som avgjorde var att rätt folk klev fram vid rätt tillfälle och övriga i laget backade upp, jublade en glad Krono Zovko.

I IKSU-lägret var man givetvis inte lika nöjda efter matchen.

- Vi var inte nöjda med vårt spel och försökte förändra matchbilden på många olika sätt, men ingenting fungerade. Det var avslaget och ingen puls i matchen vilket passade Djurgården som fick matchen dit de ville, ansåg Jocke Sjöström.

- Samtidigt har Djurgården fått ihop allt riktigt bra sett starka ut i slutspelet. De har i lugn och ro byggt sitt lag och blev guldkandidater sent, fortsätter Sjöström.

Krono Zovko fick ett SM-guld i sin första SM-final. Han vill gärna framhålla sin kollega Magnus Eriksson.

- Mange är störtskön, kompromisslös som gör allt för laget. Många har pratat om att rutinen avgör SM-finaler, men det viktiga är vad man gör med rutinen. Jag har inga negativa upplevelser från SM-finaler och Mange har rutin. Det var ett bra koncept för oss två i båset.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon

Helga Karlsson, Djurgården, om finalen: