2011-04-09 13:00

I fokus: Mattias Samuelsson

Som nybliven pappa har innebandylivet uppgraderats för Mattias Samuelsson. Som regerande svensk mästare siktar han nu på en ny guldstund – den här gången i Malmö för att försvara Storvretas SM-guld.

För sex veckor sedan vann Mattias Samuelsson guld – sju veckor före SM-finalerna i Malmö. Sonen Neo föddes och lyckan tillsammans med sambon Jennifer Elfstrand var total. Deras innebandyliv – som verkligen är ett innebandyliv i och med att Jennifer spelar i division I-laget Sten Sture – förändrades, men inte alls så drastiskt som Mattias trodde.

– Det är klart att man sovit lite sämre inför någon match, men man är ju lycklig och funkar det bra utanför så brukar man spela bra innebandy också, säger Mattias.

Visst har livet förändrats för Samuelsson och hans sambo, men än så länge hinner han fortfarande med både innebandyn och sig själv.

– Det är ganska mycket där kan man i och för sig säga. Det tar mycket tid med Neo, men annars försöker man ta det lugnt och se mycket idrott då man är ledig för att varva ner. Jag är från Åkersberga så jag håller på Djurgården och ser dem en del, men jag håller inte på dem slaviskt däremot följer jag dem då och då. Lite svårare är det att få tid med allt nu när man är pappa.

Det kanske låter som en uppoffring. Men livets gåva är förlängd. Mattias njuter varje stund över att vara pappa till Neo.

– Det är överlägset, förbannat jävla roligt rent ut sagt. Den känslan är svår att överträffa. Man är väldigt stolt och få saker kan toppa det här.

 

Mattias Samuelsson trivs med livet och om en vecka spelar han SM-final i Malmö Arena. Foto: Bildbyrån.

 
Namnet Neo förknippar de flesta med 2000-talets populära Matrix-triologi – även Mattias.

– Jag hade bestämt mig sedan länge. Det har hängt med bara och det blev så jag fick min vilja igenom. Jennifer var tvungen att hålla med mig helt enkelt, skrattar backstjärnan om att få bestämma namnet på sin egen son.

– Det är klart att man sett fram emot att bli pappa, men det var inte extremt planerat utan det blev en glad nyhet när den kom.

Om en dryg vecka spelar han sin andra raka SM-final, men det kunde ha gått väldigt annorlunda.

– Den har väl varit lite upp och ner den här säsongen. Vi i Storvreta har haft våra svackor ganska tidigt på säsongen och även sent på säsongen. Men i slutspelet har vi gått in och vetat vad som gäller. Vi har i stort sett samma stomme som förra året och därför vet vi exakt hur vi ska göra för att prestera bra i ett slutspel. Lagen som ska vinna mot oss måste vara väldigt bra och det är skönt att ha den känslan i laget.

Men trots en krokig säsong, som slutade på fjärde plats i seriespelet, så har Uppsalalaget vunnit både kvartsfinalen och semifinalen med 3–0 i matcher.

– Det har varit tajta matcher men vi har haft den sköna känslan att vi kommer att vinna om inte de vi möter gör något riktigt, riktigt bra. Känslan är positiv när man vinner matcher och då är det lätt att spela bra.

Mattias har dessutom gjort sin poängmässigt bästa säsong i karriären och är numera så given i landslaget som tandkräm är på tandborsten.

– Säsongen har helt klart varit bra. Poängmässigt är det min bästa säsong absolut, men det är klart att man gjort bättre och sämre matcher under säsongen. Såklart sved det väldigt mycket att vi inte tog hem VM och det tog hårt på mig. Det var sjukt jobbigt. Man hade verkligen sett fram mot VM. Vi hade laddat på den här revanschlusten i två år för att vara så bra som möjligt när vi skulle möta Finland så det blev en stor besvikelse att förlora. Klart mycket tyngre att förlora den finalen än den förra enligt mig, men det kan ju bero på att jag hade inte hade missat en enda samling sen förra VM så det känns som jag har varit mer delaktig nu.

Men VM är passé. Nu har Mattias tre måsten att fokusera på. Storvreta, familjen och arbetet.

– Man är ju inte heltidsproffs direkt. Jag jobbar på en mäklarfirma som heter Widerlöv & Co. Jag jobbar som marknadsassistent på marknadsavdelningen, det är lite småannonser och sådana prylar man håller på med. Klassisk marknadsföring helt enkelt. Det är perfekt faktiskt. En jättebra firma som funkar perfekt att kombinera med innebandyn som tar mycket tid. Både klubblaget och landslaget tar tid och varje gång det varit något med innebandyn har de haft förståelse att det man pysslar med tar tid och det gillar jag verkligen.

Mattias är levande bevis på att livet förändras. När man är fullt fokuserad på sitt mål kommer något upp, i Samuelssons fall var det något av större dignitet än själva målet. Hans faderskap har såklart förändrat honom, men misstro inte – gulddrömmarna är starkare än någonsin.

Författare: Lars Lindberg