2011-04-13 12:40

I fokus: Martina Söderqvist

Martina Söderqvist har öst in poäng i slutspelet och spelar sin sjunde SM-final på lördag när hennes IKSU är ute efter revansch efter förra årets finalförlust.

Hur är känslan inför fredag?
- Vi har faktiskt en ganska bra känsla i laget och det har varit bra kvalité på träningarna. Det var skönt att vi fick en helt ledig helg för att kurera de sjukdomar som har funnits i laget. 

IKSU har en väldigt rutinerad trupp vilket torde vara en fördel inför en SM-final i en stor arena. Ingen risk att ni är mätta på framgång?
- Har man en gång spelat final, vill man bara göra det igen. Det är en häftig helg med bägge finalerna samma dag, mycket innebandyfolk och fest på kvällen.

I förra SM-finalen förlorade ni mot Rönnby efter en fantastisk match. Hur kommer man igen efter ett sådant antiklimax?
- Det är klart att det var tungt att förlora på straffar, även om vi missade alla. Det är roligare om finalen avgörs under ordinarie tid. Ingen tappade sugen utan vi vill bara ha revansch på lördag.

De tidigare IKSU-tränarna Curt Söderström och Peter Grubbström pratade om totalinnebandy. Praktiserar ni det även nu?
- Det är svårt att jämföra vårt spel nu med då, men vi vill inte backa hem utan vara ett spelförande lag. Ibland växelstyr vi, men framför allt vill vi kliva upp högt på backarna och pressa.

I den senaste landslagstruppen är hela sex spelare från IKSU, varav fyra backar och två forwards. Det är fler spelare uttagna från IKSU än något annat lag. Djurgården har exempelvis endast två spelare med.

- Vi har ett bra försvarsspel och skickliga backar. Samtidigt har det gått bra resultatmässigt och vi spelar ett roligt spel. Jag antar att Jan-Erik Vaara tycker om vårt sätt att spela.

Du har aldrig representerat Sverige trots en framgångsrik innebandykarriär med en jämn poängskörd genom åren. Är det något du grämer dig över?
- Jag har varit på breddläger, men jag har väl inte själv känt att jag är tillräckligt bra för landslaget och man borde nog ha bra självförtroende för att vara med. Ärligt talat har jag heller aldrig haft landslagsspel som målsättning.

Martina pendlar från Örnsköldsvik till Umeå för spel med IKSU, medan hennes moderklubb Örnsköldsvik åkte ur högsta serien.

Har du någon tanke om att återvända till Örnsköldsvik och hjälpa dem upp i finrummet igen?
- Örnsköldsvik hade ett ungt lag i år och jag hoppas att de går upp igen, men just nu måste jag först bestämma om det blir spel med IKSU eller inte. Det är jobbigt att pendla, dessutom har jag haft mycket på jobbet och missat många träningar. Tankarna om att sluta har funnits där länge och jag har tagit ett år i taget under några säsonger. Jag ska väl inte säga något än, ifall jag ångrar mig. Först ska vi spela SM-finalen på lördag.

 
 
Martina Söderqvist är redo för final. Foto: Bildbyrån.

 
IKSU hade en tydlig tanke inför denna säsong efter förlusten i SM-finalen mot Rönnby, där man blev hyfsat sönderlästa av motståndarna. Grundserien är en förberedelse för slutspelet och en eventuell SM-final. Det är nu i slutspelet man ska vara som bäst. Vilket laget också har visat.

Vad har varit annorlunda i säsongsupplägget?
- Vi har inte pratat om tabellen alls vilket jag personligen tycker är jätteskönt. Det var egentligen bara i sista omgången, när vi hade chans att vinna serien. Vi brukar ha fasta femmor från säsongsstarten, men vi har testat olika ända fram till jul. Det har vi även gjort med spelsystem. Från årsskiftet har vi koncentrerat oss på ett presspel och fasta femmor.

Hur tycker du att ni har presterat i kvarts- och semifinalen?
- I kvartsfinalen mot Dalen hade vi stor press på oss och många trodde att vi skulle ta oss vidare enkelt. Det var en speciell matchserie med derbyn och stort intresse från media. Vi var inte nöjda med de två första matcherna mot Pixbo i semifinalen, för det fanns lite kvar att ta av. Det var skönt att vi gjorde en bra tredje match mot Pixbo.

Martina har gjort totalt 16 poäng i slutspelet och ingår i IKSU:s succékedja med Victoria Wikström och Josefina Eiremo. Varför fungerar ni så bra ihop?
- Dels har vi spelat ihop under många säsonger och dels har vi olika spelstil och kompletterar varandra. De springer mer och har bättre fart än vad jag har. Jag koncentrerar mig på att hitta ytor och att stå rätt placerad framför mål. Det är väldigt roligt att spela med Vickan och Jossan. 

IKSU har både bredden och spetsen i truppen. Vad kan egentligen gå snett på lördag?
- Djurgården har flera toppspelare så det blir absolut ingen lätt match. Vi har nog tidigare trott att det ska gå enklare för oss än vad det har gjort. Ofta har vi spelat sämre i de första perioderna och fått jaga ikapp. På lördag måste alla ge 100 % för att det ska gå vägen.

IKSU har spelat sex SM-finaler de senaste sju säsongerna och är favoriter mot Djurgården i lördagens SM-final.  Ett Djurgården som slog ut KAIS Mora i fem jämna matcher.

Varför tror du att Djurgården har lyckats ta sig till finalen?
- Helt enkelt för att de har rutinerade spelare som har varit med förr och som vet vad som krävs.

Hur ska ni stoppa Djurgårdens stjärnor Emelie Lindström och Amanda Wendelstig?
- Vi har inte pratat så mycket om Djurgården utan fokuserar på vårt eget spel. Vi får se upp med dem, men jag känner mig trygg i att vår målvakt Malin Alfredsson har varit riktigt bra i slutspelet.

Vad tror du om matchbilden?
- Vi lär ha mest bollinnehav och kommer att kliva upp och sätta press på deras backar. Det ska bli spännande att se om Djurgården överraskar och ändrar något i sitt spel. Annars tror jag att de backar hem som de gjorde mot Kais Mora.

Vad talar för IKSU på lördag?
- Vi har en jättebra känsla i laget och kommer inte  att underskatta Djurgården. Det lär bli en jämn match mellan två bra lag. Det gäller att ha en bra dag när det avgörs i bäst av en match. Nerver kan spela in, men många spelare har varit i denna situation tidigare. Vi ska vara superladdade och ta chansen.

Gittan Ahonen Gunnarzon