2011-04-15 12:00

I fokus: Jim Canerstam

Jim Canerstam håller på att slå in de sista spikarna i sin karriär. På sidan av innebandyplanen håller han på med andra byggen. Dels har han just byggt klart ett hus – det andra bygget är familjen som ska bo där.

För två säsonger sedan var Jim Canerstam nära att sluta med innebandyn men nya ansikten i tränarstaben och en ny spelidé gjorde att han fick inspiration till en ny satsning till och med den här säsongen. VM var såklart ett av målen och nu återstår bara helgens tuppfäktning innan Jim kan lägga klubban på hyllan.

– Jag trivs väldigt bra med det här, men det blir min sista match på lördag. Det är bestämt att som det är nu känner jag inte att motivation räcker till längre. Det finns mycket annat man vill hinna med också och då blir det innebandyn som får stå på sidan, säger Canerstam.

Innebandyn har inte varit den enda sysslan utanför arbetet som lärare på gymnasieskolan Peder Skrivares Skola i Varberg.

– Jag har en grabb på fyra år som tar mycket tid och just nu har jag byggt hus nu i vinter och det har ju tagit sin tid. Leveransen av huset kom under VM och sen har jag varit där en hel del sen dess. Jag ska faktiskt flytta in här i dagarna, det känns skitbra och jag ser jag verkligen fram emot. Det är ett kataloghus som vi har köpt och sen har vi gjort allt inne själva. Det har blivit en del timmar, jag kanske inte är så händig, men man kanske har blivit om inte annat under resans gång. Det gäller bara att man vågar pröva på det så lär man sig. Vi har ju bestämt mycket om hur det ska se ut och hur det ska vara. Så det känns verkligen som vårt hus.

Under sin långa och framgångsrika karriär har han hunnit med mycket. Redan som 20-åring lämnade han Skåne och Högaborg för spel i Warberg. Han gör sin nionde säsong i klubben i och med sitt sabbatsår i Schweiz och har varit med under Warbergs resa till att bli en stormakt i innebandyvärlden. En resa som han definitivt inte ångrar.

– Absolut inte. Hade jag inte flyttat till Varberg hade jag inte träffat tjejen och inte fått barn med henne. Inför förra året så kände jag mig lite tveksam, men då blev det lite nya spelare och lite nya satsningar, VM hade jag inte fått vara med om tidigare, så det blev två år som skulle kunna ge det lilla sista och det kändes rätt att man körde ytterligare en satsning.

 

Jim Canerstam spelar SM-final på "hemmaplan" i Skåne. Foto: Bildbyrån.

 
Något VM-guld blev det som bekant inte. Däremot har Jim fortsatt sin personliga utveckling och stått för ytterligare en bra säsong i Warbergströjan.

– Jag tycker det har varit en bra säsong. Lite nya idéer och nya spelsätt i och med att Bagarn kom in, men det har varit roligt med lite nytt folk och nya konstellationer. Rent spelmässigt har det varit lite nytt, man har ju kört på i några år och det har rullat på men behövas lite nytt folk och nya tankar. Vi har ett bättre lag än vad vi någonsin har haft. Vi har en helt annan bredd i år. Det finns fler som kan gå in och dominera och fler som kan gå in och avgöra matcher. Sen har vi inte alltid spelat på topp som något år där vi vunnit sju raka i slutspelet och vann serien med 15 poäng.

Finalen spelas ju som bekant i Skåne. Lämpligt och bra för både Jim och Warberg.

– Familjen bor kvar i min hemstad Bjuv, så vi är ju där med jämna mellanrum och hälsar på. Det är bara en timme och en kvart härifrån, men sen jag började bygga så har det inte blivit så mycket men då har man ju varit nere en del. Sen är det bara sex mil mellan Malmö och Bjuv. Finalen känns faktiskt lite som hemmaplan. Det märks såklart att det är större intresse härifrån. Jag hörde att de flesta biljetterna (1600 stycken) var sålda och sen plus de som folk köpt själva så vi hoppas på mycket Warbergsupportrar i Malmö.

Vad tycker du om att finalen flyttas från Globen till Malmö Arena?
– Jag tror det är bra att flytta runt lite. Det finns flera bra arenor i Sverige. Globen är bra, men det finns fler ställen där det är stort intresse. Skåne är ett ställe där det är stort intresse och sen kanske det kommer en hel del danskar också. Jag har aldrig varit i Malmö Arena. Malmö är inget favorithockeylag. Men man har ju hört att det är en fräsch och bra arena med lite NHL-stuk där det är branta läktare och olika nivåer, inte lika mycket luft som i Globen. Jag hoppas det blir bra liv på läktarna.

Följer du Skåneinnebandyn något?
– Följer lite hur det går för Malmö och Helsingborg men i övrigt inte jättemycket tyvärr. De flesta som jag spelade har väl lagt av nu och min moderklubb händer det inte så mycket.

Vad tror du om lördagens match?
– Jag skulle gissa att det kommer bli två lag som inte har lust att ge varandras förstaformationer varken utrymme eller boll. Kanske en rätt trög inledning men sen kommer det nog igång i och med att det är två lag som gillar att spela offensiv innebandy. Men en seg start kan det mycket väl bli.

Vad kommer att avgöra matchen?
– Jag tror att det blir så pass jämt att det är någon individuellt skicklig prestation som avgör. Jag skulle bli förvånad om det blir mer än ett eller två måls skillnad. Vi är det bästa laget om vi spelar på max, då hjälper det inte om motståndarna gör det också. Dessutom har vi kanske lite bättre bredd än Storvreta. De är lite mer beroende av deras förstafemma. Självklart är de ju en väldigt bra formation sen tycker jag att till exempel Mattias Samuelssons offensiv är bättre än defensiven. Då man sett dem spela så är det även den femman som är inne på insläppta mål också. Vi kommer inte ändra vårt spel utifrån det utan tror på det spelet vi har spelat hela säsongen och gör vi det bra så ska vi kunna stoppa dem och gå plus.

Det har varit en del frågetecken på bland annat Adam Brobakken och Magnus Svensson. Hur är deras status inför matchen?
– De missade ju två eller tre av semifinalerna, men de har tränat i veckan och jag räknar med att de spelar. Det är inget att hålla igen på nu och det krävs nog mycket för att de ska missa den här matchen.

Vad skulle det betyda för dig att avsluta karriären med ett SM-guld?
– Viktigt är det inte i den aspekten att jag blir helt knäckt, men det skulle kännas klockrent att ta hem ett sista guld framför allt då jag inte fick något VM-guld.

Författare: Lars Lindberg

SM-finaler 2011
Malmö Arena 16 april

13.00 Iksu - Djurgården
16.00 Warberg - Storvreta

-> Biljetter
-> smfinal.se
-> SM-slutspel dam
-> SM-slutspel herr

TV-sändning TV4 Sport
12.45 Iksu - Djurgården
15.45 Warberg - Storvreta