2011-04-20 08:10

Från ingenstans till SM-final

Det är första året som domarparet Jon Moberg och Jonatan Lindberg dömer i damelit. Trots det lyckades de ta sig hela vägen till SM-final.

Det var knappast något som paret förväntat sig inför säsongen.

– Nej, så långt tänkte vi aldrig. Vi hade som mål att kriga om en kvartsfinalplats, säger Jonatan.

Paret har tidigare mestadels dömt division ett för herrar, innan man inför den här säsongen tog steget över till damelit.

– Vi kände att vi behövde en nytändning. Vi var nära att lägga av med dömandet ifjol och vi kände att vi behövde något nytt för att fortsätta. Då fick vi en förfrågan om att döma damelit och det valde vi att hoppa på, och det får man ju säga blev ett lyckat byte, säger Jonatan som gillar den intensiva daminnebandyn.

– Det händer saker hela tiden och är full fart framåt. Det ställer höga krav på oss som domare men det är bara roligt.

 
 
Jonatan Lindberg. Foto: Stefan Svensson.

 
Både Jon och Jonatan tillhör den nya generationen som är uppvuxna med innebandy sedan barnsben.

– Det är nog inte så många domare som är uppvuxna med innebandy. Jag började spela när jag var sju år och sedan har jag spelat i hela mitt liv. Man har vuxit upp i en innebandymiljö och lärt sig redan från början vad det handlar om. Det har gjort att vi har fått en bra spelförståelse vilket är en av våra styrkor som par, säger Jon. 

– Spelförståelse och kommunikationen är vår styrka. Vi försöker jobba mycket med fördelar och att spelarna själva ska få göra upp, fyller Jonatan i.

Paret fick också ordentligt med beröm efter insatsen i SM-finalen i Malmö Arena mellan Iksu och Djurgården.

– Ja, och det är roligt att höra. Det var flera som sade att det var en lättdömd match, men å andra sidan tycker jag att vi gör den lättdömd. Vi tog en ganska tidig utvisning och satte ribban i matchen, och sedan var det ganska lugnt, säger Jon som dock hade svårt att njuta av atmosfären i arenan.

– Det var ganska svårt måste jag erkänna. Man var spänd och fokuserad hela tiden. Det fanns några sekunder där man kunde njuta, men det är framförallt nu efteråt som man förstår hur stort det var. 

 
 
Jon Moberg. Foto: Stefan Svensson.

 
Paret kommer också fortsätta döma damelit nästa säsong.

– Ja, det ska vi göra. Det snackas om att vi eventuellt skulle få döma i VM och det är klart vi siktar dit. Det finns alltid nya mål och vi är inte nöjda, utan vi vill fortsätta utvecklas, säger Jon.

– Men nästa säsong blir en ny situation för oss. Alla som dömer i damelit vill ha finalen, och nu är vi jagade istället för jagande som vi var den här säsongen, säger Jonatan.

Och trots framgångarna under den gångna säsongen kommer paret inte slå sig till ro, utan jobba hårt för att fortsätta utvecklas.

– Nästa säsong är en ny säsong och vi börjar på noll, det tror jag är viktigt för oss. Vi får inte vara nöjda med det vi gjort, utan måste fortsätta utvecklas, säger Jon.


Författare: Daniel Karlsson