2011-04-12 18:23

Från Allsvenskan till Malmö Arena

Det händer mycket för domaren Håkan Grahn-Gustavsson just nu. På lördag dömer han SM-finalen i Malmö Arena och under måndagen gjorde han debut i fotbollsallsvenskan (!).

Huvuddomaren Martin Stömbergsson blev skadad redan efter sju minuter i mötet i allsvenskan mellan Kalmar och Djurgården på nya arenan Guldfågeln Arena i Kalmar och tvingades bryta.

Då fick fjärdedomaren, och tillika innebandydomaren, Håkan Grahn-Gustavsson göra allsvensk debut.

- Strömbergsson fick en bristning i vaden och sade redan i matchminut sex att det var illa. Som fjärdedomare tänker man "att det ordnar sig nog för honom", men sedan fick han kliva av direkt, så det var bara att ta av sig överdragskläderna och hoppa in, berättar Håkan Grahn-Gustavsson.

- Det var kul att bara vara med som fjärdedomare på en ny arena som var nästan fullsatt med nära 12 000 åskådare. Att man sedan fick göra allsvensk debut var ju inte helt fel heller. Man önskar ju inte att några kollegor ska skada sig, men det var stort för mig att få göra debut.

Har du varit fjärdedomare innan?
- Ja, det har jag varit länge. Jag tror det är sju eller åtta år.

Är det stor skillnad på att vara domare i innebandy och fotboll?
- Matchledarbiten, tugget på plan och sitt eget fokus är det ingen skillnad på. Det är två olika regelböcker men själva domarbiten är ändå samma. Du har en visselpipa att blåsa i... Jag tycker att domarbiten är fantastiskt att hålla på med så det är inga problem att kombinera idrotterna för min del.

 

Håkan Grahn-Gustavsson. Foto: Jonas Gustavsson.

 
Under måndagen blev det offentliggjort att Håkan Grahn-Gustavsson dömer herrarnas SM-final mellan Warberg och Storvreta tillsammans med kollegan Johan Råsbrink. Samma dag som den allsvenska debuten alltså.

- Det blev mycket på en och samma gång. Det är tur att man är gammal och har varit med ett tag, skrattar Håkan som ser fram emot lördagens utmaning i Malmö Arena.

- Det ser vi verkligen fram emot. Jag tror det blir riktigt bra drag mellan Warberg och Storvreta och jag har hört att arenan ska vara riktigt bra också.

Hur laddar ni?
- Vi laddar som vanligt. Vi åker ner till Malmö på fredag och sedan är det fullt fokus.

 
SM-finaler 2011
Malmö Arena 16 april

13.00 Iksu - Djurgården
16.00 Warberg - Storvreta

-> Biljetter
-> smfinal.se
-> SM-slutspel dam
-> SM-slutspel herr

TV-sändning TV4 Sport
12.45 Iksu - Djurgården
15.45 Warberg - Storvreta


Författare: Jonas Gustavsson