2011-04-22 18:20

Dam: Oavgjort för Sverige mot Finland

Sverige vände underläge 2-3 till ledning 4-3 i den tredje perioden mot Finland. Men finskorna kom tillbaka och kunde ta med sig extrapoängen efter straffläggning.

Sverige inledde matchen mot Finland bra och tog ledningen genom tvåmålsskytten Josefina Eiremo. Men Finland hängde på och efter två spelade perioder hade finskorna ledningen. Två mål på en halv minut av Sverige gjorde dock att de blågula återigen var i förarsätet, men det ville sig inte den här gången.

– Vi gick såklart in för att vinna matchen, men vi hade svårigheter mot finskorna i dag och vi behöver komma in med intensitet, då har vi fördelen, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Direktiv inför matchen var samma som inför Tjeckienmatchen, men svenskorna var inte med till hundra procent.

– Vi var lite tveksamma och tog inte det där första steget som vi behöver göra för att skaffa oss tid i uppspelen. Sen bjuder vi dem på lite för många målchanser.

Sverige fick alltså med sig en poäng från matchen, men i det långa loppet fanns det en hel del positivt från matchen.

– Vi försöker utvärdera vårt spel och våra spelare ordentligt så vi coachar inte ordentligt före den tredje perioden och direkt vi gjorde det fick vi effekt. På den positiva sidan så skapar vi dessutom en hel del målchanser och ser pigga ut så vi klarar av att följa det taktiska.

Vaara berömde centrarna Josefina Eiremo och Anna Wijk medan backarna Jenny Gustafsson och Sanna Scheer får positiv kritik bakåt. I morgon väntar ny match för Sverige då man tar sig an värdlandet Schweiz.

 

Debutanten Alice Tonneman mot Finland. Foto: Lars Lindberg.

 
Statistik

Sverige - Finland 4-4

Första perioden
1-0 (03.30) Josefina Eiremo (Emelie Lindström)
1-1 (05.54) Eliisa Alanko (Laura Mertsalmi)
2-1 (14.31) Cassandra Edberg (Anna Wijk)
2-2 (16.25) Ella Alanko

Andra perioden
2-3 (11.18) Jenni Timonen

Tredje perioden
3-3 (03.37) Josefina Eiremo (Sara Kristoffersson)
4-3 (04.07) Therese Karlsson (Anna Wijk)
4-4 (19.46) Eliisa Alanko (Tiia Ukkonen)

Avgörande straff
Eliisa Alanko, Finland

Författare: Lars Lindberg