Årets Domare 2010/11 - Innebandy.se
2011-04-13 16:39

Årets Domare 2010/11

Håkan Grahn-Gustavsson och Johan Råsbrink har för tredje året i rad utsetts till Årets Domare.

– Det är riktigt roligt, speciellt eftersom vi bara dömt ihop i tre år och har vunnit det här priset alla år. Det känns som att vi har gjort något bra, säger Johan Råsbrink och får medhåll av sin kollega.

– Det är kul att vi kan hålla en så jämn nivå för det är viktigt att man har en hög lägstanivå. Sedan måste man hela tiden jobba för att utvecklas, man får inte stanna upp för då blir man omsprungen, säger Håkan Grahn-Gustavsson.

Paret nämner kommunikationen som ett ledord och parets förmåga att kommunicera är också del av motiveringen till Årets Domare 2010/11.

– Vi har den här omställningsnivån där vi kan gå mellan domare och matchledare, det tror jag är en betydande grej, säger Grahn-Gustavsson.

– Jag tror vi skapar bra förtroende hos lag och spelare och både de och vi vill kunna kommunicera. Vi kan erkänna när vi har fel, och det måste man kunna göra. Vi kan både skoja och skämta, men också vara tydliga när det krävs, säger Råsbrink.

 
 
Håkan Grahn-Gustavsson och Johan Råsbrink.


Trots att de bara dömt ihop i tre år är kemin bra.

– Vi fungerar bra ihop och vi trivs bra med det vi gör. Vi är också likvärdiga i våra bedömningar, säger Grahn-Gustavsson.

Säsongen har bjudit på många tunga hedersuppdrag och på lördag dömer paret också SM-finalen mellan Warberg och Storvreta.

– Vi har varit med i europacupen, VM i Finland med semifinalen som höjdpunkt, VM-kval i Australien och nu får vi avsluta med SM-final. Vi har haft många fina uppdrag, säger Johan Råsbrink.

På eget initiativ så dömde paret också i SDF-SM för 15-åringar i januari, något som uppskattades av spelare, ledare och övriga på plats i Karlstad.

– Det var ett eget initiativ att åka dit. Det var inte alls meningen att vi skulle då där på finaldagen, utan vi åkte dit med ambitionen att hjälpa till med någon match, men jag tror att vi dömde mest av alla till slut, det var inte meningen från början. Men nu har man en SM-final även där, skrattar Råsbrink.

Håkan Grahn-Gustavsson menar att det är viktigt att visa upp sig för domare på väg uppåt i karriären.

– Att vi var på SDF-SM sågs som positivt av alla och jag tycker att det var hur roligt som helst. Jag tror att det är jätteviktigt att vi visar upp oss i sådana sammanhang för att andra domare ska kunna se hur vi arbetar och även kunna prata med oss. 

Motivering:
Årets domare har under en längre tid etablerat sig som ett av Sveriges främsta bland spelare och ledare, deras förmåga att hantera matcher genom god kommunikation och spelförståelse bidrar starkt till att skapa ett positivt klimat för alla.
Svensk innebandy är stolta över att kunna utse Håkan Grahn-Gustavsson/Johan Råsbrink till Årets domare.

Juryn har i år följande sammansättning:
Lars-Gunnar Tjärnquist, ordförande Svenska Innebandyförbundet
Jan Ögren Fjellestad, ordförande Svensk Elitinnebandy
Thomas Thim, ordförande SIBF:s Domargrupp
Kristina Landgren Carestam, SEI-representant


Författare: Daniel Karlsson