2011-04-19 15:57

Allsvenskan - ett sportsligt lyft

Den gångna säsongen spelades för första gången Allsvenskan och serieomläggningen blev ett sportsligt lyft.

Inför den här säsongen gjordes ändringar i seriepyramiden och Allsvenskan infördes som en tillspetsning på herrsidan. Istället för tre division ett-serier med 36 lag så infördes två Allsvenskor med 24 lag: Allsvenskan Södra och Allsvenskan Norra.

Jönköpings IK vann Allsvenskan Södra medan Tyresö-Trollbäcken IBK vann Allsvenskan Norra och de båda lagen gör därmed comeback i SSL efter två respektive ett års frånvaro.

Sportsligt har serierna hållit en högre nivå och varit jämnare än gamla division ett.

- Vi kan tydligt konstatera att det idrottsliga lyftet varit mycket bättre än vi kunde föreställa oss. Allsvenskan Norra och Södra håller hög kvalite och det krävs prestationer i toppklass för att överhuvudtaget fixa nytt kontrakt, säger Anwar Samuelsson, tävlingschef på Svenska Innebandyförbundet.

Till nästa säsong har följande division ett-lag kvalificerat sig för spel i Allsvenskan: Duvbo IK, IBK Alba, Malmö FBC, Team Thorengruppen SK, Åby IBK och Östra SK Jönköping.

 

Jönköpings IK jublar - och tog sig hela vägen till SSL. Foto: Bildbyrån.

 
Publiksnitten i Allsvenskan stannade på 302 (norra serien) respektive 312 (södra serien). Arrangemangs- och marknadsmässigt finns det flera lag som går i bräschen och leder utvecklingen även om det finns mycket arbete kvar att göra.

- Marknadsmässigt är jag mycket nöjd med utvecklingen hos Granlo, Visby, Växjö och Landskrona för att nu belysa några goda exempel. De bidrar med mäktiga totalupplevelser i samband med vissa toppmatcher, säger Anwar Samuelsson som hoppas att fler lag kommer att höga sin lägstanivå.

- Lägstanivån i serien som helhet är lite för låg när det gäller de här bitarna, men med föreningar som visar vägen så kommer andra att lyfta sig också. En utveckling av arrangemangen nästa säsong kommer att höja Allsvenskan ytterligare.

Statistik från säsongen:
Allsvenskan Norra
Allsvenskan Södra


Författare: Daniel Karlsson