2010-04-15 08:54

Talangfull poängspruta

Jan-Erik Vaara har ett par spännande offensiva spjutspetsar i sitt lag till student-VM. En av dem är Kais Moras Sara Helin – en spelare som öst in poäng i Elitserien.


Sara Helin i Finnkampen 2009. Foto: Kenneth Strignérus.

Kais Mora var en av de stora positiva överraskningarna i årets Elitserie. Det unga laget har tagit klivet upp i den absoluta toppen i innebandysverige.

En av anledningarna till framgångarna är Sara Helin. Den 19-åriga toppforwarden gjorde 34 mål och 50 poäng på 26 matcher vilket räckte till en åttondeplats i Elitseriens poängliga.

Ifjol blev det 34 mål och 51 poäng på 26 matcher.

Sara Helin, som studerar psykologi, är redan en offensiv spelare av högsta klass i Elitserien, trots att hon alltså bara är 19 år.

– Jag har alltid, oavsett idrott, gillat att göra mål. Sedan jag var liten har jag gillat att vara där framme. När jag var yngre spelade jag center och var lite överallt men på sistone har jag varit mer toppforward, berättar Sara Helin som vill tacka laget Kais Mora för sina framgångar.

– Allt är ett samarbete med kedjan och laget och det är det som gör att jag levererar. Vi har fått ihop laget på ett bra sätt och alla hjälper varandra. Sedan har jag en sådan roll att jag ska ta mycket avslut och jag har lyckats i år vilket är skoj.

Sara har bildat kedja med Ingela Hansson och Kajsa Reingård under vintern.

– Vi har lite olika egenskaper och vi kompletterar varandra bra. Jag är väldigt offensiv och tar många avslut, Ingela är teknisk och spelar fram bra och Kajsa är en bra passningsspelare som tar mycket ansvar defensivt.

Sara Helin har tidigare varit med i U19-landslaget och fanns också med i silverlaget i VM 2008. Nu väntar student-VM.

– Det kommer att bli jätteroligt att få åka iväg och spela och jag vill bara lira och ha kul, säger Sara om den stundande turneringen och hon berättar att hon tränar hårt för att vara i form till dess.

– Jag kör mycket intervaller för att vara redo. Visst finns chansen att det blir en chock att spela många matcher efter ett längre uppehåll, men jag ska göra allt för att undvika det.

Med tanke på Sara Helins facit i Elitserien kan det tyckas konstigt att Jan-Erik Vaara inte kallat henne till seniorlandslaget.

– Jag vet inte… det är svårt att spekulera i det. Han väljer ut sitt lag och det finns otroligt många bra innebandyspelare i Sverige men det är klart att man hoppas kunna vara med där någon gång i framtiden. När det blir är svårt att säga, säger Sara som håller med om att student-VM blir ett bra skyltfönster för henne själv.

– Absolut, jag hoppas att jag kan spela bra och visa vad jag kan.

Blir det till och med så att Sara Helin vinner poängligan i student-VM?
– Det vet jag inte (haha). Det är klart att det hade varit roligt men det viktigaste är att vi ger allt och vinner ett guld.

Student-VM:s officiella hemsida
Tre svenska damer till student-VM


Författare: Jonas Gustavsson