2010-04-15 08:55

Spännande mix i studentlandslaget

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara har nominerat det studentlandslag som ska spela student-VM i Umeå 12-16 maj. I truppen finns en bred mix av spelare.

19 av 20 nominerade spelare håller till i Elitserien till vardags så det är ett skickligt lag som Jan-Erik Vaara samlat ihop till student-VM där Sverige ska försöka försvara det guld man plockade hem 2008.

Sedan tidigare har Malin Eriksson, Iksu, Amanda Wendelstig, Balrog, och Linn Lundström, Dalen, presenterats som VM-spelare, men nu är hela truppen klar.

Truppen innehåller två VM-spelare från Västerås, omnämnda Malin Eriksson samt Helga Karlsson (Balrog). I truppen finns ytterligare en skara spelare med landslagsrutin.

– Det är en blandning av gammalt och nytt. Det är olika spelartyper allihop och det ska bli kul att se hur snabbt man kan pussla ihop de här individerna till en enhet, kommenterar Jan-Erik Vaara som haft en tuff utmaning i att skapa ett slagkraftigt lag.

– Utbudet av elitspelare som studerar har inte varit så jättestort faktiskt. Jag trodde det finnas fler studenter på elitnivå, men det är många spelare som precis slutat gymnasiet och då är det inte säkert man hunnit börja på högskolan. Jag tycker ändå att vi fått ihop ett riktigt bra lag.

I mål kommer Malin Alfredsson, Iksu, och Malin Marklund, Dalen, att finnas.

– Det känns väldigt tryggt, båda tillhör toppmålvakterna i Sverige, säger Vaara.

På backsidan finns alltså Malin Eriksson, men även Eva Didriksson, Endre. Båda kommer att spela World Challenge i Karlstad innan student-VM.

– Jag tycker att backsidan se erfaren och stabil ut. Matilda Holmbom har också erfarenhet från tidigare landslagsuppdrag så det känns bra där, menar Vaara.

Backen Caroline Bergius, IBF Göteborg, är den ende i truppen som inte spelar i Elitserien.

– Hon är en spelare som kan spela på olika positioner, både som center och back så vi får se vad det blir. Samma sak gäller Louise Ruthström, det kan bli både back och forward. 

 

Iksus Namita Andersson får återigen dra på sig den blågula tröjan. Arkivfoto: Bildbyrån.


På forwardssidan finns alltså VM-centern Helga Karlsson, men också tidigare presenterade Linn Lundström och Amanda Wendelstig.

Dessutom finns Pixbos Sofie Engel som kommer att landslagsdebutera i World Challenge och Rönnbys Moa Schilström som testats i landslaget tidigare.

– Det är en blandning mellan kraft, fart och smartness som finns på forwardssidan, säger Vaara.

Två spännande unga spelare som öst in poäng i Elitserien under vintern är Sara Helin, Kais Mora (50 poäng och åtta i Elitseriens poängliga) och Isabell Larsson, Örnsköldsvik (47 poäng och tolva i Elitseriens poängliga).

– Det är spelare som kan luckra upp försvar, kommenterar Vaara.

Jan-Erik Vaara har för avsikt att spela damlandslagets spel även i student-VM.

– Rent taktiskt tror jag att det blir ungefär detsamma, men sedan kanske det blir någon vidareutveckling av någon del. Vi får se hur mycket vi hinner, men det kan bli att man testar lite annat också.


Truppen till student-VM:

Malin Alfredsson, IKSU
Malin Marklund, IBK Dalen

Namita Andersson, IKSU
Caroline Bergius, IBF Göteborg
Eva Didriksson, Endre IF
Malin Eriksson, IKSU
Matilda Holmbom, Skellefteå Innebandy IF
Linnéa Ivarsson, IBK Dalen
Ellinor Nilsson, Pixbo Wallenstam IBK

Sofie Engel, Pixbo Wallenstam IBK
Sara Helin, KAIS Mora IF
Helga Karlsson, Balrog B/S IK
Isabell Larsson, Örnsköldsvik IBK
Sandra Larsson, IBK Dalen
Linn Lundström, IBK Dalen
Josefina Parling, IBF Falun
Louise Ruthström, Endre IF
Moa Schilström, Rönnby IBK
Ann-sofie Sundholm, Balrog B/S IK
Amanda Wendelstig, Balrog B/S IK

SVT Play: Linnea Ivarsson om student-VM
Talangfull poängspruta
Student-VM:s officiella hemsida
Tre svenska damer till student-VM

Herrtruppen:
Talang och rutin i student-VM
Söker revansch i student-VM
Tre svenska herrar till student-VM

Författare: Jonas Gustavsson