2010-04-17 16:35

SM-guldet till Rönnby

Rönnby är svenska mästarinnor efter ett straffdrama mot favoriterna Iksu. Iksu kom ikapp ett 1-5 underläge och gjorde match av finalen. Men när Hanna Pettersson spikade igen och lagkaptenen Karolina Widar satte den avgörande straffen, visste Rönnbys jubel inga gränser.

– Vi har tränat straffar vilket de inte verkar ha gjort. Det var det som avgjorde, menade Rönnbys guldcoach Johan Kökeritz med glimten i ögat.

I den första perioden skaffade sig Iksu ett stort spelövertag och skapade många lägen. Då klev Rönnbys landslagsmålvakt Hanna Pettersson fram och gjorde den ena räddningen efter den andra. När Rönnby efter 10 minuter fick iväg sitt första avslut mot Iksu:s Malin Alfredsson, hade hon inte rört bollen än. Avslutet av Sara Stålberg resulterade i 1-0 för Rönnby. Därefter duggade målen tätt, Martina Söderqvist kvitterade efter ett misslyckat Rönnby-uppspel och Sanna Tuominen gav Rönnby åter igen ledningen när hon fintade skott, men passade istället bollen vidare till Anna Sjögren som sköt i mål.

– Iksu är så pass bollskickliga så vår chans var att försvara oss och slå bollen långt till topparna som förhoppningsvis skulle göra sitt jobb, menade Johan Kökeritz.
 


Jubel efter Rönnbys andra SM-guld. Foto: Bildbyrån.


Iksu:s tränare Johan Sjöström menade att hans lag var för stillastående.
– Vi sköt också mycket i täck och sedan har Rönnby en bra målvakt. Det var synd att vi inte fick igång spelet tidigare, sa Sjöström.

I början av den andra perioden sköt Katarina Tuominen 3-1 till Rönnby och strax där efter bytte Iksu målvakt från Malin Alfredsson till Elin Nordin.

– Malin hade ingen tacksam uppgift och jag ville ha till en förändring, förklarade Johan Sjöström.

När sedan Rönnby ökade på till både 4-1 och 5-1 trodde säkert många att matchen var avgjord. Speciellt det första målet var det klass på. Karolina Widar och Alice Tonnemann väggspelade och den sistnämnda fick avsluta i tom kasse. Iksu:s stjärna Victoria Wikström gjorde ett psykologiskt viktigt mål när det återstod 10 sekunder av mittperioden.

Rönnby har inte vunnit en enda tredjeperiod i slutspelet.
– Vi har lett alla matcher och därför har det blivit naturligt att motståndarna har ökat pressen i sista perioden. Det är nog bara tillfälligheter att statistiken ser ut så, tyckte Johan Kökeritz.

Efter 42 sekunder reducerade Iksu genom Anna Wijk, som petade in en målvaktsretur efter sitt eget skott. Iksu fick kontakt och ökade pressen mot Rönnby-försvaret. Det lönade sig då man både reducerade och kvitterade genom Cassandra Edberg respektive Martina Söderqvist.

Rönnbys speciella sniper, landslagsaktuella Sara Stålberg, gav på nytt Rönnby ledningen när det återstod två minuter. Frågan var om Iksu-spelarna skulle orka resa sig ännu en gång? Svaret kom 23 sekunder senare när Anna Wijk sköt ett kanonskott som var otagbart för Hanna Pettersson.

– Wijks skott var enormt som jag knappt har sett inom daminnebandyn tidigare! En sjukt bra prestation som jag bara log åt, erkände Rönnbys tränare Johan Kökeritz.

Matchen gick till sudden där inget av lagen hade något speciellt övertag. Chanserna byttes av. Då återstod straffar.

– Vi har nött straffar och på förhand hade nio spelare sagt att de var beredda att slå en straff i ett sådant här avgörande ögonblick. Tyvärr gick det inte vägen och i slutändan är det nog målvaktsbiten som avgör, menade Iksu:s tränare Johan Sjöström.

– När matchen gick till straffar, visste jag att vi skulle vinna. Vi har en riktigt bra målvakt och säkra skyttar, tyckte Johan Kökeritz.

Iksu:s tre straffskyttar missade sina straffar och Rönnbys tre spelare satte sina. Rönnbys landslagscenter och lagkapten fick sista ordet när hon drog en backhand i mål och gav sitt lag SM-guld.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon