2010-04-29 12:18

Minnesord, Jimmy Samuelsson

Efter en tids sjukdom har Jimmy Samuelsson gått ur tiden. Svensk innebandy har förlorat en skicklig tränare men också en varm och omtänksam person.
 


Jimmy Samuelsson.                                    Foto: Erik Moberg.


 
Roger Sirén, vän och under många år tränarkollega i Åkersberga IBF:
 
Jimmy var en otroligt givmild person som satte sin familj i första hand. Då jag spenderat åtskilliga semesterveckor ihop med Jimmys familj så vet jag hur kärleksfull han var mot sina barn och mot sin sambo Zara. Han kunde privat vara en skön kille som verkligen bjöd på sig själv.
 
När det gällde tränarsysslan så var det ordning och reda. Han ruckade inte en tum på den ordning och dom regler vi satte upp innan seriestart.
 
Noggrannhet och tydlighet är dom ord jag kommer att tänka på när det gäller Jimmys ledarskap. Jimmy gillade att jobba med unga spelare som han kunde utbilda och drilla.
 

 


 
Stefan Edberg, vän och studiekamrat. Ledde Stockholms stadslag tillsammans med Jimmy under en säsong:

 
Jimmy, som både var min klasskamrat och rumskompis under mitt första år i Stockholm, var själv en gudabenådad lirare i både fotboll och innebandy. En egenskap som han tog med sig som ledare.
 
Det var ingen slump att Jimmy var den jag rekommenderade snabbt när det skulle rekryteras en ny fritidsledare till min arbetsplats i slutet av 90-talet. Han var alltid en positiv förebild för alla barn, hade alltid tid över och gav dem en extra omtanke.
 
Specialarbetet om spelsystem för innebandy gjorde Jimmy tillsammans med Joakim Nordström. Detta arbete sattes i verket när de som tränare förde AIK upp till Elitserien.
 
Efter denna tid vände Jimmy åter hem till Åkersberga IBF som han då förde upp i division 1. Jag tror att de fortfarande anammar 2-2-1-systemet sedan Jimmys tid i klubben. Framträdande spelare här var bland annat de inte helt okända brorsönerna Mattias och Andreas Samuelsson.
 
2004 tog han SM-guld med Örnsköldsviks damer. Jag har nog aldrig sett Jimmy så lycklig.
 
Jimmy var en ledare som aldrig framhävde sig själv. För många gav han ett sken att vara enbart lättsam och rolig. Men bakom den fasaden fanns en otroligt skärpt taktiker som visste hur detta spel skulle liras. Han var även i alla lägen en ivrig förespråkare av rent spel.
  
Ett svenskt U19-landslag hade varit ett utomordentligt uppdrag för Jimmy. Och för svensk innebandy.
 

 
 
Jimmy Samuelsson blev 41 år gammal. Våra tankar går till hans anhöriga.
  


Författare: Klas Pettersson