2010-04-25 15:44

Dam: Sverige vann World Challenge

Finland höll emot i halva matchen mot Sverige men sedan kunde svenskorna dra ifrån och till slut blev det en 9-3-seger och därmed totalseger i World Challenge.

Finland stod upp bra mot Sverige i halva avslutningsmatchen i World Challenge, och Sverige hade trots spelövertag bara ledningen med uddamålet (2-1) efter 30 spelade minuter.

Sverige missade massor av bra lägen.

– Ja, det gjorde vi. Vi kom inte helt rätt i alla situationer och det beror lite på att vi växlat personal i femmorna. Allt stämmer inte perfekt när spelarna inte har spelat med varandra tidigare, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Men det svenska målskyttet lossnade till slut.

Matchens gigant Sara Kristoffersson, som blev utsedd till matchens spelare, skickade in 3-1-bollen efter ett dåligt finskt byte mitt i den andra perioden.

Sverige ökade sedan på till både 4-1 och 5-1 innan den andra perioden var över och då var matchen avgjord även om Finland kunde reducera genom Eliisa Alanko.

I den tredje perioden kopierade Sverige insatserna från de två tidigare matcherna, det vill säga att man drog ifrån målmässigt.

– Det har varit den här tendensen i ett par års tid. Vi har inte tur och det är inte tillfälligheter som gör att vi får mål utan vi förtjänar de här målen, säger Vaara. 

 

Lagkaptenen Karolina Widar höjer bucklan efter Sveriges vinst i World Challenge. Foto: Jonas Gustavsson.


I den sista perioden gjorde Sverige fyra raka mål – bland annat fick Camilla Wahlström göra sitt första mål i landslaget – och till slut stannade segern vid 9-3. För Wahlström blev det första målet dock en olycka – i samma veva åkte hon på en knäskada och spelade inte mer i matchen.

Det var den andra skadan i matchen eftersom Karolina Widar klev av efter den första perioden.

– Men det var nog inget allvarligt, mest en känning, sade Vaara om lagkaptenen Widar. 

 

Camilla Wahlström skadade sig efter att ha gjort sitt första landslagsmål i den sista perioden. Foto: Jonas Gustavsson.


Eliisa Alanko sköt Finlands 3-9-reducering och noterade därmed ett hattrick och den finska forwarden vann också poängligan i World Challenge.

Under den efterföljande straffläggningen blev det sedan tredje gången gillt för Sverige. Anna Renström gjorde enda målet och spelade hem extrapoängen till Sverige efter två strafförluster i de tidigare matcherna.

De tre poängen innebär att Sverige vinner World Challenge i Karlstad. Jan-Erik Vaara var självklart nöjd med insatsen och berömde inte minst debutanterna i truppen.

– Intrycken är att debutanterna överraskar positivt, till och med mycket positivt. Det är roligt att de har kommit hit och kört så respektlöst. Åtminstone fem eller sex har gått igenom U19-svängen och det är ett gott betyg åt U19-satsningen i stort. De kommer hit och kan i princip spela det spelet de spelar i klubblaget och till och med snäppet bättre.

Matchfakta Sverige - Finland

Författare: Jonas Gustavsson