2010-04-23 23:15

Dam: Sverige gjorde tvåsiffrigt

Tjeckien vållade inte Sverige några problem i premiären av World Challenge. Segersiffrorna skrevs till hela 10-2.

Sverige startade med fyra debutanter och ”bara” nio VM-spelare mot Tjeckien i den första matchen i World Challenge, men spelade ut stora delar av registret i den säkra 10-2-segern.

Sverige vann den första perioden med 4-0, den andra med 3-0 och den sista med 3-2.

– Det fanns flera saker som var trevliga att se. Några av våra uppspel och konstellationer fungerade, Hanna Pettersson i mål var tät och gjorde flera bra räddningar och många av de här nya som kommit in är respektlösa och presterar faktiskt riktigt bra, kommenterar förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Tjeckien brukar traditionellt spela ett kompakt försvarsspel och Sverige brukar behöva tid för att luckra upp defensiven, men den här gången fick man hål på Tjeckien tidigt och sedan rann det bara på.

– Det var en öppnare match än vad vi förväntade oss, Tjeckien brukar vara mer täta i sin box. Nu hade de lite fler kreativa försök vilket innebar att vi kom loss och kunde göra lite fler mål än brukligt, menar Vaara. 

 

Sverige fick jubla tio gånger mot Tjeckien. Foto: Jonas Gustavsson.  


Den effektivaste femman i matchen var enheten med Lisah Samuelsson och Malin Eriksson som backar med Josefina Eiremo, Sofie Engel och Elin Tjärnström där framme. Kvintetten låg bakom sex av tio mål.

– Det finns kvalitet i servandet av passningar från backarna och de där framme tar skottlägena som dyker upp. De har energi och tempo i sitt spel vilket gör att de får många möjligheter och de tar också vara på dem, sade Vaara.

Efter varje match i World Challenge är det straffläggning om en extrapoäng. Sverige – vars straffskyttar var Josefina Eiremo, Malin Eriksson och Anna Renström – missade samtliga tre försök, och Tjeckien plockade hem extrapoängen.

– Det var en straff i ribban, en i stolpen och ett lite tappförsök, men jag tycker ändå att det var ganska nära.

Sverige spelade på startfemmorna genom hela matchen, med ett undantag. Lagkaptenen Karolina Widar klev av i mittperioden och ersattes av Sandra Mattsson.

– Widar har lite känningar av något krampliknande tillstånd i låret, berättar Vaara.

Under lördagen väntar match mot Schweiz.

– Det är ett helt annat motstånd. Det blir lite annorlunda spel men förhoppningsvis blir det öppnare spel där det böljar lite mer för då tror jag vi kommer åt schweizarna lite bättre. Vi ska försöka jobba rakare på mål och få till avslut tidigt i anfallen, säger Vaara.

Matchfakta: Sverige - Tjeckien

Webb-tv
Allt om World Challenge

Författare: Jonas Gustavsson