”Vi har framtiden för oss” - Innebandy.se
2009-04-22 08:50

”Vi har framtiden för oss”

Efter ett år i division ett är Skellefteå tillbaka i Elitserien. Laget, som har en medelålder på 19 år, skiner av talang och sportchefen Tomas Norström tror att laget kan överraska nästa säsong om man får in lite rutin i truppen.

Sejouren i division ett blev alltså bara ettårig för Skellefteå, och det trots att laget tappade en hel del spelare efter att ha åkt ur Elitserien ifjol.

– Javisst, många spelare försvann, antingen till andra klubbar, eller så lade de av. Vi hade egentligen bara ett flicklag kvar, berättar sportchefen Thomas Norström för innebandy.se och håller med om att det var en stark bedrift att ta sig tillbaka direkt, inte minst med tanke på att man hade ett så ungt lag. 

– Men man kan verkligen säga att vi har framtiden för oss. Nackdelen med att vara i just Skellefteå är att det inte är en studentstad. De flesta som går ut gymnasiet vill flytta och då tappar man ju innebandyspelare, men vi kommer att jobba för att behålla dem vi var plus värva nytt.

Det finns gott om talang att fylla på med. Föreningens och regionens yngre lag skördar stora framgångar, men främsta fokus för Skellefteå inför comebacken i Elitserien är att addera rutin till det unga laget.

– Det är så vi tänker. Vi jobbar med det just nu, att plocka in några rutinerade spelare till det här unga laget. Det finns några spelare med anknytning till Skellefteå som vi ska försöka locka hem, menar Norström.

Är det melodin, att hitta spelare som har en anknytning till bygden?
– Dels det, men det gäller också att arbeta med näringslivet så att vi kan erbjuda spelare de jobb som de har utbildat sig till. Har vi jobb att erbjuda så är det lättare att locka spelare, så enkelt är det. I dagens samhälle är det svårt att få jobb, och kan vi hjälpa till med det tror jag vi har en stor fördel.

– Man måste jobba målmedvetet med att allt runtomkring fungerar, från bostad till arbete och sådana saker. Vi har lite utbildningar som finns specifikt i Skellefteå och som inte finns på så många andra ställen, som mäklarutbildningen till exempel, och då gäller det att locka hit spelare som är intresserade av just de utbildningarna.

Thomas Norström talar om att det är aktuellt med att plocka in fem spelare utifrån, och flera av dem är redan på gång. Vem han allra helst ser i laget hymlar han inte om.

– Jag ska inte sticka under stol med att Matilda Holmbom, som blev svensk mästare med Balrog nyligen, är en spelare som vi gärna ser flyttar hem till Skellefteå. Det är givetvis en önskedröm att få in en sådan rutinerad landslagsback i laget. Hon står överst på vår önskelista, men vi har inte kunnat ha så mycket kontakt med henne i och med att hon spelat med Balrog fram till finalen, berättar Norström.

Och det primära målet nästa säsong är att hålla sig kvar i Elitserien?
– Det är styrelsen som bestämmer målsättningen, men jag skulle inte bli förvånad, och nu sticker jag ut hakan, om det här laget tar sig till slutspel nästa säsong. Vi har ett riktigt bra lag på två femmor redan idag. Får man bara lite rutin till det här unga laget tror jag att det kan bli riktigt bra.

Ekonomi är en annan viktig faktor och konkurrensen från andra idrotter och föreningar i Skellefteå är hård. Men Thomas Norström har förhoppningar om att klubben ska kunna dra in mer pengar, men är medveten om att det blir svårt.

– Ishockeyn dammsuger hela staden. Vi har en bra huvudsponsor vilket vi är oerhört glada över, men våra tjejer är inte bortskämda och de är vana vid att jobba för föreningen och dra in pengar till laget. Vi brukar hjälpa till på olika event och liknande. Det är synd att det ska behöva vara så, men så är det. Det är svårt att få in pengar.

Om man ska vända det att tjejerna tvingas arbeta ihop pengar till något positivt, så måste det vara att det kan fungera som teambuilding?
– Exakt. Det blir en bra sammanhållning när man arbetar tillsammans, och det blir en tight grupp som fungerar bra ihop. Vi har en bra grupp som är sammansvetsad vilket är enormt viktigt, men vi måste ha in lite rutin för att bli ett stabilt elitserielag. Vi har ett snabbt och lätt lag idag, men det måste in lite tyngd för man behöver en mix, så är det bara.

Författare: Jonas Gustavsson