2009-04-22 09:00

Uppladdningen inför VM har startat

I helgen spelar landslaget Euro Floorball Tour i Chur, Schweiz, och turneringen kan ses som en uppladdning inför VM i Västerås i december. Det är också så förbundskaptenen Jan-Erik Vaara ser på det.

Visst är det över sju månader till VM på hemmaplan, men planeringen inför världsmästerskapet är redan igång, och turneringen i Chur är en chans att testa spelare, spelidéer och svetsa samman gruppen.

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara medger att mycket av det arbete som han gör kretsar kring just förberedelserna inför VM.

– Bland annat handlar det om speltekniska saker, men det handlar också om att se vad spelarna har för förmåga och kompetens. Det är också en form av uppstart på lagbildningen, man ska ju bygga ett lag. Det gäller att svetsa samman gruppen.

Det lag som vi ser i Schweiz är stora delar av VM-laget?
– Det är klart att det alltid kommer lite förändringar när de gäller de sista platserna i truppen, så blir det alltid, och det kan bero på olika anledningar. Det kan vara skador eller att konkurrensen är utslagsgivande i slutändan. Men de flesta av de här spelarna kommer att spela VM, så är det.

Vad säger du om konkurrensen bland spelarna när du tar ut truppen?
– Med åren har det blivit svårare och svårare att välja spelare. Jag måste sortera på en högre nivå jämfört med bara två och ett halvt år sedan då det var VM senast. Konkurrensen har helt klart blivit betydligt skarpare.

 

Arbetet inför VM är i full gång för förbundskaptenen Jan-Erik Vaara. Foto: Bildbyrån.


Att konkurrensen ökar skapar ett bättre landslag. Kampen om varje plats ställer högre krav på spelarna innebandymässigt, men deras anpassning till gruppen och deras generella inställning spelar också in enligt Jan-Erik Vaara.

– Man måste ta fler parametrar i beaktning än bara det innebandymässiga när man plockar ut spelare, inte minst nu när konkurrensen är så bra. Det kan till exempel handla om social kompetens, hur ivrig man är att bidra till gruppen och vad man har för värderingar gentemot idrotten i stort. Inställning och motivation är viktigt.

Men det är bra att konkurrensen är så stor?
– Det är ett angenämt problem, men det hade inte gjort mig något om konkurrensen varit ännu större.

Under turneringen i Chur kommer Sverige att spela mot i tur och ordning Tjeckien, Schweiz och Finland. De två sistnämnda är också de stora konkurrenterna i VM senare i år.

– Schweiziskorna har fyllt på sin trupp med några riktigt bra juniorer, det var ett tag sedan de gjorde det, så det ser bra ut för dem och de kommer att bjuda bra motstånd. Finskorna vet jag inte vad de står, de har haft det lite upp och ner med deltagandet, men det brukar komma välrustade till VM för det vet vi sedan gammalt. Det är de två lagen som det handlar om, förutom oss, menar Vaara.

Vad är det du vill få ut av turneringen?
– Vi ska testa en del och fortsätta utveckla den spelidé vi har, och se om spelarna vi har passar in i det systemet. Vi vill se om det faller ut som vi har tänkt oss.

Kommer du att testa alla spelarna ordentligt också?
– I en här sådan här turnering så vill vi se samtliga spelare i hetluften, men sedan blir det inte rättvist fördelat. Världen är inte rättvis, och det är inte vår verksamhet heller.

 

Rönnbys Karolina Widar är en av spelarna som kommer att spela Euro Floorball Tour i Schweiz. Foto: Bildbyrån.  


Det går inte att frångå att pressen på landslaget kommer att vara stor under VM, och att spela under press är något som spelarna måste kunna hantera säger Jan-Erik Vaara och menar att han kommer att prioritera spelare som han tror kan prestera när det gäller som mest.

– Jag kan tycka att det är en oerhörd fördel om man har spelat VM- och SM-finaler förut, att man varit med i stora sammanhang och givetvis är det bra om man spelat några landskamper. Att en spelare klarar av att prestera under press kommer att vara en viktig parameter för oss när vi plockar ut truppen.  

Det har funnits frågetecken kring varför en del spelare inte är med i landslaget, men Jan-Erik Vaara tycker inte att återbuden som funnits har varit ett problem.

– Jag har inte upplevt att vi har haft några stora problem med återbud. Det har i huvudsak varit av giltiga skäl man tackat nej, men jag vill inte ha det så under hösten då vi ska baka ihop en giftig trupp till VM.

Vad blir Sveriges styrka i VM då?
– Jag tror att vi kommer att vara oerhört beslutsamma över vad vi vill med den turneringen. Sedan att vi förhoppningsvis har en uppsättning spelare som är tillräckligt bra för att kunna stå ut med pressen och prestera när det väl gäller.

Sveriges trupp

Författare: Jonas Gustavsson