USA: s landslag satsar vidare - Innebandy.se
2009-04-21 13:43

USA: s landslag satsar vidare

I senaste VM gjorde USA sin debut i a-gruppen, och nu satsar nationen vidare mot VM i Västerås i december. Truppen är bredare än tidigare, men ännu letar man efter nya spelare.

– Innebandyn växer en hel del i USA. Det finns inte tillräckligt med lag för att skapa en serie än, men det anordnas en hel del turneringar, berättar landslagsspelaren Tiffany Winkler.

I förra VM var USA ett exotiskt inslag. Nationen var med i VM för första gången 2003, då i b-gruppen, och blev 14: e bästa lag med lagen i a-gruppen inräknade. Mästerskapet efteråt blev nationen tionde bästa lag, tvåa i b-gruppen, och avancerade till a-gruppen. 

 

I VM 2007 vann USA mot Singapore i den sista matchen och höll sig därmed kvar i a-gruppen. Foto: Stefan Svensson.


2007 i Danmark gjorde nationen alltså sitt första riktiga VM. Då blev det noll inspelade poäng i gruppspelet, men tack vare vinst med 3-2 mot Singapore i jumbofinalen så lyckades man hålla sig kvar i a-gruppen.

Bland annat hade laget finsk-amerikanskanskan Annukka Muuri i laget, och hon låg bakom alla tre målen med två fullträffar och en assist i den sista matchen, och blev dessutom delad poängdrottning i hela turneringen med sina 14 poäng (7+7) på fem matcher.

Med i laget fanns då också Tiffany Winkler som också kommer att spela turneringen i Västerås – hennes tredje VM-turnering med USA – och som nu hjälper lagledningen att skrapa ihop ett slagkraftigt lag.

– Det här året ser truppen bra ut. Vi har bara två tomma platser i truppen just nu, vi har två målvakter och 18 utespelare, berättar Tiffany Winkler.

Det är en markant förbättring från lagets första internationella framträdande 2003 då man bara hade tolv spelare. En strategi för att öka lagets slagstyrka är att hitta spelare i Europa som har ett amerikanskt pass. Som poängmaskinen Annukka Muuri till exempel.

Men Annukka Muuri kommer inte att spela i VM 2009 eftersom hon inte längre spelar i den finska toppdivisionen på grund av knäproblem, plus det faktum att hon också ska bli mamma. Däremot kommer hennes syster Marianne Muuri att spela.

Förutom Muuri har sju andra spelare i det amerikanska laget sin hemvist i Europa. Bland dem finns Denis Henry, Onyx Innebandyklubb, och Katrin Berndt, Södertälje, men också Tiffany Winkler själv som till vardags spelar i schweiziska UHC Höfen.

– Vi vet inte var vi står i konkurrensen. Om vi ska vara realistiska så ska vi väl egentligen inte vinna en enda match, men vårt mål är att bli åtta och därmed kvalificera oss för nästa VM-turnering. Det blir svårt att nå dit, men vi ska försöka, säger Winkler.

Winkler hoppas hitta de två sista spelarna till VM-laget någonstans i Europa och kanske i Sverige. Kravet för att få vara med är att man är minst 16 år och att man har ett amerikanskt pass. Vilken nivå man spelar på i seriesystemet är inte lika viktigt. Vill någon spelare som uppfyller kraven spela VM i Västerås går det bra att kontakta Tiffany Winkler för mer information.

Kontakt: Tiffany Winkler
Författare: Jonas Gustavsson