2009-04-21 10:09

Tufft kval i Euro Floorball Cup

Finalförlusten i SM gör att Warberg får kvala till Euro Floorball Cup. Kvalmotståndare blir silvermedaljörerna från Finland, Schweiz och Tjeckien – om Warberg väljer att anmäla sig.

AIK var redan direktkvalificerade i egenskap av regerande mästare i Euro Floorball Cup. Nu lyckades man dessutom bli det första herrlaget som vann EFC och SM samma säsong.

Senast EFC avgjordes blev det bara en fjärdeplats för Warberg. Ett SM-guld hade givit direktplats till kommande slutspel men nu blev det som bekant silver i Globen.

Detta innebär att Warberg får kvala till EFC i slutet av augusti.

– Just nu är det en fråga för vår styrelse om vi ska anmäla oss eller inte. Att vara med innebär en hel del kostnader, berättar Warbergs tränare Isac Carlsson för innebandy.se.

Förutsatt att alla lagen anmäler sig till detta kval blir det en fyralagsgrupp där Warberg får möta tvåorna från Schweiz (Tigers Langnau), Finland (Tapanilan Erä) och Tjeckien (Tatran Stresovice).

När det gäller de sistnämnda hade de åtta raka guld i Tjeckien men den här säsongen blev det ett tronskifte med SSK Vitkovice som nya mästare.

Vinnaren från kvalgruppen går till EFC-slutspelet i oktober.

 

Joakim Andersson och hans Warberg får sikta in sig på eventuellt EFC-kval mot T-lagen Tigers, Tatran och Tapanilan. Foto: Bildbyrån.

 
Förutsatt att Warberg väljer att anmäla sig väntar en säsong med nya förutsättningar.

– Det är ett fruktansvärt tufft kval med tre svåra matcher på tre dagar. Det spelas på en tidpunkt när man normalt sett inte är förberedd att spela viktiga matcher. Upplägget på säsongen blir annorlunda och kräver andra förberedelser, konstaterar Carlsson.

På damsidan får Sverige två direktplatser till slutspelet. Dels regerande EFC-mästarna Iksu och dels nyblivna SM-vinnarna Balrog.

Noterbart på damsidan är Finlands ras i rankingen som gör att man inte har någon direktplats. Däremot har man två lag som får kvala.

EFC-slutspelet avgörs i Danmark 14-18 oktober.

Författare: Klas Pettersson