2009-04-09 11:55

Sveriges trupp till World Challenge

Under torsdagen presenterade förbundskaptenen Kent Göransson det landslag som ska representera Sverige i World Challenge i Piteå mellan den 24 och 26 april.

Sverige kommer att spela tre landskamper på tre dagar mot i tur och ordning Tjeckien, Finland och Schweiz.

– Vi står inför en mellansäsong där vi fortfarande jobbar efter en kontinuitet med etablerade spelare som kan vara med i VM 2010, men där det också ska finnas utrymme för att slussa in nya spelare, berättar Kent Göransson.

Truppen innehåller två debutanter, Storvretas målvakt Viktor Klintsten och Pixbos back Martin Östholm.

– Viktor är en stor del i Storvretas stabila försvar. Trots sin ungdom har han visat auktoritet i målområdet vilket är viktigt. Målvakter måste visa att de är kungar inom sitt eget område.

– Martin var en av Pixbos absolut bästa spelare i slutspelet. Han är stor, stark och har speed. Dessutom jobbar han hårt i försvaret och har ett bra skott.

Täbys Danne Bron Sundbom, som gjorde landslagsdebut under Finnkampen i februari, får också chansen igen.

– Han visar ett engagemang och en passion för den här idrotten som är fantastisk. Han älskar att vara på planen och det är viktigt att ha sådana karaktärer, säger Göransson.

 

AIK-backen Peter Fischerström kan under World Challenge bli meste landslagsspelaren i det svenska herrlandslaget. Foto: Bildbyrån. 


En backplats i truppen hålls vakant tills semifinalspelet i SM-slutspelet är över.

– Vi har ganska klart för oss hur det ska bli med den sista platsen, men vi vill följa SM-semifinalerna till slutet innan vi bestämmer oss. Därmed inte sagt att spelaren kommer från någon av de fyra slutspelslagen. Det kan bli någon annan, men vi ville hålla platsen öppen.

Kent Göransson är förväntansfull inför den stundande turneringen. Bland annat väntar revanschmöte mot Finland. Sverige förlorade som bekant VM-finalen mot grannlandet i vintras, och i Finnkampen i februari blev det 5-5.

– Jag vill som vanligt se bra prestationer. Jag vill att nyckelspelarna ska fortsätta hålla sin höga nivå och jag vill se att de spelarna som får chansen tar den och kliver fram både på och vid sidan av planen.

Noterbart inför World Challenge är att AIK-backen Peter Fischerström kan passera AIK-forwarden Niklas Jihde och bli den spelare som spelat flest herrlandskamper genom tiderna. Jihde har 83 landskamper medan Fischerström inför turneringen står på 81 landskamper.


Målvakter
Viktor Klintsten, Storvreta
Daniel Ramsin, Täby
Peter Sjögren, Warberg
 
Backar
Kristoffer Asp, Falun
Jesper Berggren, Storvreta
Peter Fischerström, AIK
Mattias Samuelsson, Storvreta
Rasmus Sundstedt, Täby
Mattias Wallgren, Wiler-Ersigen
Martin Östholm, Pixbo
 
Forwards
Alexander Bodén, Dalen
Daniel Calebsson, Floorball Könitz
Fredrik Djurling, AIK
David Gillek, Jönköping
Marcus Gullstrand, Helsingborg
Patrik Hagberg, Täby
Joel Kanebjörk, Storvreta
Christian Mattsson, Västerås
Karl Johan Nilsson, AIK
Kim Nilsson, AIK
Danne Bron Sundbom, Täby
Magnus Svensson, Warberg 


Författare: Jonas Gustavsson