2009-04-03 08:04

Stort arbete bakom SDF-SM

Under tre dagar i helgen, fredag till söndag, spelas SDF-SM för 17-åringar i Nyköping. innebandy.se har pratat med Fredrik Strandlund om planeringen och utförandet av arrangemanget.

Distrikts-SM är ett stort arrangemang. 40 lag ska spela nästan 100 matcher på tre dagar, och det är ett tätt och tufft spelschema.

– Förhoppningen är att tidsschemat ska hålla och att alla matcher kan starta vid utsatt tid. Vi har ett tätt spelschema, berättar Fredrik Strandlund, en av personerna som är med och gör arrangemanget möjligt.

– Vi vill skapa en känsla av att lagen ska åka hem och tycka att det här var bra och att det ska bli kul att komma tillbaka nästa år.

Hur viktigt är det här för Södermanlands Innebandyförbund?
– Det är jättestort, och min spontana reaktion är att det är häftigt att vi har fått chansen. Vi har bland annat två ishallar som vi gör om till innebandyhallar och bara det är en intressant och kul utmaning.

Vad har varit den största utmaningen med att anordna ett sådant här stort arrangemang?
– Den största utmaningen har varit att få ut information i tid till alla berörda parter, och det har inte lyckats fullt ut. För vår del är det viktigt att skapa en tydlighet så att alla vet vad som gäller, speciellt när det gäller ett sådant här stort arrangemang.

 

I fjolårets damjuniorfinal möttes Stockholm och Dalarna.
Foto: Bildbyrån/Arkiv.
 

Under fredagen och lördagen spelas gruppspel och kvartsfinaler, och under söndagen spelas semifinaler och finaler. Arrangemanget går av stapeln i fem hallar – tre under samma tak – och totalt 94 matcher ska spelas. 

SDF-SM, som inte bara arrangeras av Södermanlands Innebandyförbund utan också klubben Onyx Innebandy, har anordnat 3 000 övernattningar för spelare plus 5 000 måltider.

SDF-SM för 17-åringar spelas i Nyköping även nästa år, och årets arrangemang blir en viktig erfarenhet inför framtiden.

– Vi har ingen erfarenhet av så här stora arrangemang. Detta är ett läroår, tyvärr. Vi kommer att göra misstag i år, så är det bara, men vi måste vara noga med att ta till oss åsikter och kritik så att vi inte gör samma misstag nästa år, säger Fredrik Strandlund.

Hur kommer ni att följa upp turneringen?
– Svenska Innebandyförbundet gör tillsammans med berört förbund en utvärdering av alla större arrangemang, och vi vill givetvis ta del av den, plus att vi kommer att ställa frågor till de andra distrikten som var här. Alla vi som har jobbar med arrangemanget kommer också att sätta oss ner i ett möte. Det kommer vi att ha nytta av inför nästa år.

Spelschema SDF-SM Damjuniorer
Spelschema SDF-SM Herrjuniorer
Hemsida SDF-SM

Författare: Jonas Gustavsson