2009-04-14 15:40

Redo för Globen

Det är nu bestämt vilka domarpar som kommer att döma lördagens SM-finaler i Globen. innebandy.se har pratat med Glenn Boström som dömer herrfinalen tillsammans med Sven Hammerin.

Damernas final kommer precis som förra året att dömas av Anders Blomqvist och Marcus Petersson. De blir därmed det första domarparet att döma två finaler på damsidan sedan SM började avgöras i en finalmatch 2002.
 


Glenn Boström och hans domarkollega Sven Hammerin har blivit utsedda att döma herrarnas SM-final. Foto: Bildbyrån.


På herrsidan blir det finaldebut för Glenn Boström och Sven Hammerin.

– Det här är riktigt stort för oss. Det är det största man kan få uppleva som domare, säger Glenn Boström till innebandy.se inför sin första stora final.

– När det gäller SM-finalen är det fler par som är med och konkurrerar än i VM. Men VM spelas bara vartannat år och på så sätt är det större, säger Boström men konstaterar att VM-final är något som är svårt att uppnå som svenskt domarpar med tanke på Sveriges framgångar.

Genom åren är det många legendariska domare som har dömt SM-finaler. Hur känns det nu att se namnen Boström och Hammerin på denna lista?
– Ja, det är många stora namn på den listan. Det är killar som har varit med och skapat den domarkultur vi har idag. Att själv få vara domare i en SM-final är något som man har drömt om.

Den här säsongen gjorde Boström/Hammerin internationell debut.

– Vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss men vi har fått det gensvar från observatörerna som vi hade hoppats på.

I det inhemska seriespelet har domarparet en formkurva som pekar uppåt.

– Vi avslutade förra säsongen bra och vi trodde att vi kunde bygga vidare på det utan att jobba. Men vi insåg att vi var tvungna att jobba oss in i säsongen. Nu har vi dömt åtta matcher i slutspelet och alla dessa matcher går in på säsongens topp tio för oss.

Har du någon förebild inom domarskapet?
– Innebandymässigt finns det många sköna domarprofiler men den som först dyker upp på min näthinna är Collina. Jag tror aldrig att jag har sett honom le men ändå verkar folk runt honom vara nöjda.

Du har aldrig dömt i Globen tidigare. Däremot spelar du i IBK Globen. Vad är det för lag?
– Ett skönt gäng med gamla stofiler från norra Botkyrka. Laget har en stomme från gamla BK Kamomill och det var några gamla klasskompisar som drog med mig den här säsongen.

Vilken är din roll i laget?
– Pratkvarn. Sedan är jag väl en tung back – med betoning på tung, säger Glenn och berättar att laget åkte ur division 4 den här säsongen.

Tveklöst kan man konstatera att Glenn Boström har en ljusare framtid som domare än som spelare.

– För oss är det den klassiska klyschan som gäller, att vi tar ett år i taget. Men vi har en målsättning att vara med och döma vid VM 2010. Sedan kommer vi nog att fortsätta så länge vi känner att vi är med och konkurrerar med de yngre domarna.
 


Marcus Petersson (överst) och Anders Blomqvist dömer damernas SM-final - precis som förra året. Foto: Bildbyrån.

 
 
Tidigare finaldomare, damer
2002: Thomas Andersson och Kalle Fahlander
2003: Stefan Norell och Peder Nyström
2004: Tomas Haglund och Bjarne Wesenlund.
2005: Mikael Gräntz och Stefan Olsson.
2006: Jonas Einarsson och Håkan Grahn-Gustavsson
2007: Peter Palmelius och Stefan Öberg
2008: Anders Blomqvist och Marcus Petersson

Tidigare finaldomare, herrar
2002: Per Hellberg och Glenn Nylén
2003: Thomas Nystrand och Johan Råsbrink
2004: Thomas Nystrand och Johan Råsbrink
2005: Ulf Rehnfeldt och Magnus Nordahl
2006: Mike Bengtsson och Martin Polverari
2007: Thomas Nystrand och Johan Råsbrink
2008: Thomas Andersson och Kalle Fahlander

Författare: Klas Pettersson