2009-04-23 10:30

”Prestationen är det viktigaste”

World Challenge stundar i Piteå, och förbundskaptenen Kent Göransson väljer inför turneringen att hellre tala om prestationer än resultat.

– Vi har satt upp vissa mål som handlar om prestationen. De som intervjuat mig tycker väl att jag är tråkig eftersom jag pratar mycket om själva prestationen, och vi fokuserar väl inte så mycket på resultaten. Vi vill se bra prestationer över hela banan, och även vid sidan av planen, säger Göransson.

Nästa säsong är det inget mästerskap för herrlandskapet, utan nästa VM spelas först 2010. Men redan nu börjar planeringen inför det mästerskapet, även om det ännu inte är tal om att svetsa ihop något lag.

– Det är svårt att skapa ett lag eftersom det kanske bara är hälften som är med, det vet man aldrig. Men jag skulle inte vilja se nästa säsong som en mellansäsong heller, utan redan nu börjar vi byggandet av vissa delar som vi vill ska fungera i nästa VM. Alla detaljer som vi slipar på nu är ju inriktat mot det VM som kommer så småningom.

Vad vill du ha för besked i turneringen?
– Vi har en del nya killar och det är viktigt att de kliver fram och visar att de vill slåss om en plats i det här landslaget. Vi vill även se att de äldre fortsätter att leverera.

 

Förbundskaptenen Kent Göransson talar hellre om prestationer än resultat. Foto: Bildbyrån.


Vikten av en successiv föryngring av landslaget ser inte Kent Göransson. Vilken ålder spelarna har är obetydligt.

– Jag bryr mig inte om vad det står för ålder på spelarna i passet, utan det viktiga är vad spelarna presterar på och utanför planen. Det viktiga är vad man vill med sitt landslagsspel, och att man är med på lägren och visar att man verkligen vill vara med i landslaget. 

Men det måste vara bra att ha med några landslagsveteraner i truppen för att skola in nya landslagsspelare?
– Den kultur som skapats i det svenska landslagslaget under flera års tid är viktig att bevara för det är en vinnarkultur. Den måste få leva vidare, och det är viktigare att bevara den än att föryngra landslaget åldersmässigt.

Sverige förlorade som bekant VM-finalen mot Finland i vintras, och Kent Göransson ser inga fördelar med att den svenska dominansen har brutits.

– Nej, det har jag svårt att se. Möjligtvis att vi har lite större hunger i nästa VM eftersom vi vill ta tillbaka rollen som världsmästare.

Det kan inte ha varit så att ni var mätta efter alla vinster?
– Så fungerar det inte när man väl står där för då vill man verkligen vinna. Killarna ville verkligen vinna i finalen och de visade de när de hämtade upp underläget där att viljan fanns.

En diskussion som också florerar lite överallt är den om spelare som tackar nej till landslaget av kända och okända anledningar.

– Det är mindre bra. Vi inom landslagsledningen jobbar mycket med det här och det är tråkigt när spelare tackar nej till att vara med, och där måste vi hitta ramar och riktlinjer som säkerställer att vi alltid kan ha ett bra lag på banan.

Har du kontakt med de spelare som tackat nej?
– Jag har pratat med några av dem, och jag har sagt till dem att de får höra av sig när de känner sig mogna att komma tillbaka och då får jag göra en bedömning om de är tillräckligt bra för att vara med. Jag kan inte ringa och tjata på folk i parti och minut, så fungerar det inte.

Vad tycker du om allt det här?
– Jag tycker att vi ska lägga fokus på de spelare som tackat ja. Sedan ska man komma ihåg att det finns spelare som en del tror att de tackat nej, men som inte längre platsar i landslaget.

Vad säger du annars om konkurrensen när du nominerar ett landslag?
– Vi har fantastiskt många bra spelare i det här landet, och det gör det också svårt att ta sig in i landslaget igen om man hamnat utanför. Vi har en förmån i att hela tiden ha bra spelare att välja mellan.

 
 
Storvretas Joel Kanebjörk är en av de nya landslagsspelarna som gått via U19-landslaget. Foto: Bildbyrån.


Och det kommer in en del bra spelare som skolats i U19-landslaget?

– Jag tycker att Jan Gustafsson och Peter Wallin gör ett bra jobb och vi försöker ha kontinuerlig kontakt för att utveckla varandras verksamheter. Vi pratar om spelare till exempel, och spelare som Joel Kanebjörk och Kim Nilsson som vi har med nu var ju med i U19-landslaget ganska nyligen.

Sverige kommer att spela mot Tjeckien, Finland och Schweiz i Piteå, och Kent Göransson kommer att matcha laget för att vinna, men kommer ändå att lämna utrymme för att testa nya spelare.

– Om matcherna står och väger så matchar man för att vinna, så fungerar det när det är ett landslag. Samtidigt vill vi testa en del nya spelare i speciella situationer, så det blir både hård matchning och en del testande.

Sveriges trupp
Olofsson och Helgesson till landslaget
Officiell webbplats för World Challenge

Författare: Jonas Gustavsson