Nya finaluppdrag för Bron-Sundbom - Innebandy.se
2009-04-17 08:00

Nya finaluppdrag för Bron-Sundbom

Caperio/Täbys Danne Bron-Sundbom har en imponerande finalsvit med olika uppdrag i ryggen, och i år fortsätter trenden. Den här gången ska landslagsforwarden vara expertkommentator för Sveriges Radio.

Under fyra år har inte en enda SM-final avverkats utan att Danne Bron-Sundbom på något sätt varit involverad. I år blir det som expertkommentator för Sveriges Radio, en helt ny roll för innebandyentusiasten.

– Det ska bli kul. Jag har inga meriter från att vara med i radio mer än alla de intervjuer som jag gjort genom åren, men Robert Tennisberg ringde och frågade om jag var intresserad av att hjälpa till som expertkommentator under finaldagen och som alla vet så är jag ingen som tackar nej till något sådant. Jag är gärna där det händer och där man kan vara med kring innebandyn, så jag tackade ja direkt, berättar Danne för innebandy.se.

Vad är det för Danne Bron-Sundbom-typ vi kommer att höra i radion då?
– Det är en bra fråga. Det vet jag knappt själv. Det första jag får göra är att läsa på så man har järnkoll på det man ska prata om. Jag har redan koll på det mesta, men man kan alltid läsa på mer. Vad det kommer att bli för Danne får vi se, och det beror väl lite på hur mycket tid finalen får i etern också.

 

Caperio/Täbys Danne Bron-Sundbom ska vara expertkommentator i Sveriges Radio under SM-finaldagen. Foto: Bildbyrån.  


Så var det också det här med Danne Bron-Sundboms finalhistoria. 2005 såg han sin första SM-final i Globen, då som åskådare, och året efter var han återigen på plats, den gången som skribent och krönikör för dåvarande Innebandynytt.

Året efter, 2007, var han själv med och spelade finalen med sitt Caperio/Täby men då blev det förlust mot Warberg med 5-3. Ifjol, 2008, var han med som affischnamn i en tipstävling under finalen.

– Den tippningen gick bra, jag vann ju. Dessvärre var jag ju inte med i själva tävlingen, utan var mer med som lite uppvisningskille, men det var skoj. Vi skulle förvalta en summa under SM-finalen och jag lyckades förvalta mina pengar på bästa möjliga sätt, men jag hade pressen på mig också, jag ska ju kunna en del om innebandy.

Hur var det att faktiskt spela en SM-final själv?
– Det var ett trevligt intryck. När man varit där en gång så vill man tillbaka, och man behöver nästan lite rutin när det gäller att spela innebandy inför 15 000 åskådare i en vinna eller försvinna-match. Nästa gång jag får chansen tror jag att det kommer att gå bättre.

Du har gått från åskådare till journalist, SM-finalspelare, tipsexpert och nu expertkommentator i finalsammanhang. Var ska det här sluta?
– Jag hänger på de här grejerna för att slippa behöva köpa en biljett. Då sparar jag lite pengar som jag kan köpa DVD-filmer för istället, skrattar Danne.

Danne Bron-Sundbom tror på bra finalmatcher i Globen, och efter att ha ”vunnit” tippningen under finalen ifjol, så har han visat att han vet vad han pratar om. I år tippar han på att herrfinalen kommer att vara oavgjord efter 60 spelade minuter.

– AIK kanske är kanske lite, lite favoriter. Warberg har kanske inte imponerat så mycket, men å andra sidan så är Warbergs facit i finalsammanhang imponerande, och det är otroligt viktigt. Jag håller stenhårt på ett kryss och jag tror att det kan bli en minst lika rafflande match som det var ifjol, menar Danne.
 


Vid förra årets final var Bron-Sundbom med i Oddset Live Challenge. Foto: Bildbyrån.


– Det är ofrånkomligt att inte tippa att antingen Niklas Jihde eller Magnus Svensson kommer att stå där som någon form av matchvinnare efter sudden death eller straffar. Det vore fantastiskt både innebandy- och mediemässigt om Niklas Jihde fick avsluta sin karriär med ett SM-guld på ”hemmaplan”, men det kan lika väl bli så att Magnus Svensson blir ett kultförklarat unikum om han för hundraartonde gången visar att han är svensk idrotts största matchvinnare. 

Vad tror du om damfinalen då?
– Jag har inte så bra koll på Falun men det skrivs mycket om dem och de känns som en frisk fläkt. De har några roliga spelare. Balrog har tagit medalj flera år i rad även om de inte vunnit på ett tag, men de får gälla som stora favoriter tycker jag. De har några fantastiska innebandyspelare i det laget.

SM-finalerna kommer att bevakas av Sveriges Radio i Sportextra under lördagen. Robert Tennisberg kommer att kommentera matcherna med Danne Bron-Sundbom vid sin sida, och Patric Ljunggren kommer att vara intervjuande reporter nere vid planen.

Damfinalen sänds dessutom i sin helhet på webben med start klockan 12:03.

Innebandy på Sveriges Radios hemsida

Författare: Jonas Gustavsson