Målvakter i fokus - Innebandy.se
2009-04-10 08:15

Målvakter i fokus

Under långfredagen spelas de andra semifinalmatcherna i damernas SM-slutspel. innebandy.se har tagit tempen på målvakterna Linnea Bergman, Balrog, och Rachel Mleczkovicz, Falun.

Balrog vann den första matchen mot Rönnby med 2-0 och kan avgöra semifinalserien under långfredagen. Samma utgångsläge har Iksu som lyckades besegra Falun efter en dramatisk straffläggning.

Den andra matchen i semifinalserierna spelas under långfredagen, och som vanligt i slutspel står målvakterna i fokus.

 

Balrogs Linnea Bergman höll nollan i den första matchen mot Rönnby. Foto: Kenneth Strignérus.


Linnea Bergman, Balrog

Seger mot Rönnby och 1-0 i matcher i semifinalen. Hur var matchen?
- Det var väntat att Rönnby skulle backa hem, vilket de gjorde och vi hade mycket boll och bra kontroll. Rönnby fick inte lägena de ville ha, det saknades kyla och avsluten var nervösa. I den sista perioden pressade Rönnby, de var ju tvungna att göra mål för att komma ikapp. Vårt försvar agerade stabilt och det är ofta i de viktiga matcherna som vi håller tätt bakåt, menar Linnea Bergman.

Du hyllas för din insats av dina lagkamrater, är du själv nöjd?
- Klart jag är nöjd eftersom jag höll nollan. Vårt försvar slet verkligen för att jag skulle få hålla nollan, så jag är tacksam och nöjd, säger Linnea.

Hur var det att möta sina tidigare lagkamrater?
- Jag försökte glömma det och jag taggade inte till extra för att motståndarna var Rönnby, utan för att det var SM-semifinal. Visst hade jag lite fördel av att ha spelat i Rönnby och att jag då visste hur de spelar, men likväl kan de också mig, säger Linnea.

Ny match på fredag. Tror du på samma matchbild?
- Om jag vore Rönnby skulle jag förändra något eftersom de inte gjorde några mål. Vi fortsätter spela som vanligt och vem vet, det kanske blir många mål i nästa match. Allt är egentligen tillfälligheter, tycker Linnea.

Varför tar sig Balrog till final och inte Rönnby?
- För att viljan finns hos oss och vi visade bra kämpaglöd senast.  Vi ska inte vika ner oss och alla är medvetna om att vi har mycket framför oss innan vi når en final. Jag hoppas att alla fokuserar på nästa match och ingenting annat, avslutar Linnea Bergman.

 

Faluns Rachel Mleczkovicz var inblandad i ett straffdrama i den första semifinalmatchen mot Iksu. Foto: Kenneth Strignérus.  


Rachel Mleczkovicz, Falun

Förlust mot Iksu efter 14 straffar! Var ni målvakter ovanligt bra eller var straffläggarna inte förberedda?
- Det var nog både och, för bägge lagen satte två av sina fem första straffar. Det var nog mycket nerver med i bilden, tror Rachel Mleczkovicz.

Hur var matchen?
- Iksu hade mycket boll, men jag tycker inte att de kom till farliga lägen i det etablerade spelet. Vi hade kontroll men lyckades inte avgöra trots att vi hade de vassaste chanserna. Iksu sköt mycket utifrån, på spelare som täckte bra, tycker Rachel.

Du bytte från Pixbo till Falun efter årsskiftet. Varför?
- Jag är utlånad resten av säsongen eftersom jag inte fick spela i Pixbo, vilket är ju det man vill. Falun kom med en bra lösning för mig och Pixbo tyckte också att den var ok. Jag bor och jobbar i Göteborg så jag tränar med IBF Göteborg och spelar endast matcher med Falun. Det är inte optimalt men en bra lösning för oss alla. Det är givetvis lättare för en målvakt, då jag inte behöver spela ihop mig med några som utespelare behöver göra, menar Rachel.

Är det stor skillnad på Falun och Pixbo som lag och föreningar?
- Jag har fått ett proffsigt intryck av båda. Den stora skillnaden är att Pixbo släpper in få mål, men gör också få mål framåt medan det är tvärtom med Falun. Det är två bra lag som bägge tog sig till slutspel, säger Rachel.

På fredag möter ni Iksu på nytt, vilka vinner?
- Iksu har nog mer att ge och vi kan nog också höja oss. Vi måste vinna, det finns ju inget annat och jag tror att vi har fördel med hemmaplan och vårt golv. Jag hoppas att marginalerna är på vår sida denna gång, säger Rachel Mleczkovicz.

Allt om damernas SM-slutspel

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon