”Jag är en grymt offensiv back” - Innebandy.se
2009-04-08 11:23

”Jag är en grymt offensiv back”

Förbundskaptenen Jan Gustafsson tog ut en landslagsdebutant till U19-VM i Finland. innebandy.se har pratat med offensive backen Tim Wiklund som med tillförsikt ser fram emot landslagsdebuten.

Tim Wiklund kom i helgen med i all star team i distriktslags-SM i Nyköping, och tre dagar senare kom nästa glädjebesked. Backen kom med i Jan Gustafssons landslagstrupp till U19-VM i Finland, och 18-åringen får därmed göra sin landslagsdebut.

– Det känns helt fantastiskt. Jag får ändå säga att jag är jätteöverraskad över att det blev så här. Jag trodde faktiskt att jag skulle komma med till finnkampen tidigare under säsongen eftersom jag tycker att jag presterade bättre då, så det är nästan så att jag tycker att jag har förtjänat ihop en plats, säger Tim Wiklund till innebandy.se.

Varför tror du att du kom med i truppen?
– Det känns som att förbundskaptenen fick se mig på riktigt i distriktslags-SM och han fick se hur mycket jag har gått framåt. Det har gått lika bra under hela året, och jag antar att han ansåg att han behövde mina kvaliteter i landslaget.

Vad är det för kvaliteter han får med i truppen då?
– Jag skulle beskriva mig som en ledare med ett bra målsinne som älskar att vinna.

Tim Wiklund går sitt andra år vid riksidrottsgymnasiet och spelar med RIG Umeå IBF i division två. Årets säsong har varit en framgångssaga från början till slut. Viklund var som back lagets bäste målskytt med 30 mål, och dessutom lagets näst bäste poängplockare med 46 poäng på 22 matcher.

– Säsongen har bara pekat rakt uppåt, det går inte säga något annat. Jag hade en bra förstasäsong ifjol där jag lade en bra grund, och nu har jag tagit för mig mer och tagit en större ledarroll. Jag har också fått mycket förtroende, och när målen sedan kommer så har mitt självförtroende också vuxit, så det har varit en uppåtgående spiral. Det har varit en toppensäsong.

Du är back, men du har också spelat lite forward?
– Jag har spelat back hela året och sedan har jag gjort enstaka matcher som forward. Jag har också fått kliva upp i vissa matcher för att spetsa till offensiven.

Är det stor skillnad att spela forward jämfört med back?
– Jag är en grymt offensiv back så det är inga stora skillnader, det enda är väl att jag har en spelare till som täcker upp bakom mig när jag är forward. Annars så är jag offensiv även som back, och ligger som en fjärde forward kan man säga.

Det är just i offensiven som Tim Wiklund ska bidra i U19-VM. Talangen berättar själv att han har ett stort självförtroende som han byggt upp under hela säsongen, men han vill ändå inte måla upp några stora förväntningar inför landslagsdebuten.

– Just nu har jag inga förväntningar alls. Jag blir glad för varje spelminut jag får.

Hur går det för Sverige då?
– I mina ögon finns inget annat än guld.

Författare: Jonas Gustavsson