2009-04-15 14:25

Årets spelare: Fredrik Djurling

Innebandyns finaste utmärkelse på herrsidan, Årets spelare, går säsongen 2008/09 till Fredrik Djurling.

Det är Svenska Innebandyförbundet som årligen utser Årets spelare. I år går priset till AIK:s  27-årige forward Fredrik Djurling.

– Det är självklart riktigt roligt. Allt jag kan säga är att det är hur skoj som helst, säger Fredrik.

Hur stort är det här priset?
– Det vet jag faktiskt inte, och jag har inte hunnit fundera så mycket på det än. Men på något sätt är det stort att få den här uppskattningen. Det är roligt att man uppskattas för det man gör.

Varför tror du att du fick priset?
– Framförallt under hösten gick det väldigt bra för min del. Jag presterade bra innebandy. Under hela säsongen har det gått bättre än tidigare säsonger, och jag tror och hoppas att det är därför som jag får det här priset.

Fredrik Djurling svarade för 35 poäng (22+13) på 24 matcher under vintern vilket är hans bästa notering i Superligan. Det är en uppryckning från ifjol, hans första säsong i AIK, då det blev 26 poäng (21+5) på 22 matcher.

– Jag vet inte om det var så stor poängökning egentligen, men att det blivit mer beror väl på medspelarna. Jag har fått bättre passningar, skrattar Fredrik.

Framförallt har det blivit fler målgivande passningar i år?
– Det var snarare så att det var få assists ifjol, så det där är lite tillfälligheter.

AIK blev trea i Superligan efter Warberg och Caperio/Täby, men har tagit sig hela vägen till SM-final efter slutspelsvinster mot Pixbo och Storvreta. Därmed blir det en repris på fjolårets final, där AIK nu återigen ställs mot Warberg.

– Vi har nått alla mål hittills. Vi vann Europacupen och vi har fortfarande chansen att vinna SM-guld, så säsongen har gått jättebra. Vi värvade en del nya spelare inför den här säsongen och trots det har vi lyckats leverera, så det är en oerhört positiv säsong. I alla fall än så länge.

Nu blir det revanschmöte mot Warberg?
– Det ska bli riktigt roligt. Man har jobbat och sett fram emot det här länge. Vi har en stor revanschlusta inför matchen eftersom vi förlorade ifjol.

Det måste vara speciellt att möta just Warberg igen?
– Ja, det är det, men det är bara kul. Det är ett bra lag. Det är roligt att vi får chansen att ta en snabb finalrevansch på dem. Men för oss är det inte bara roligt att vara i final, utan vi är där för att vinna och det är huvudsaken. Revanschen får vi som en bonus.

Hur blir finalen?
– Jag hoppas att det blir en underhållande och jämn match som vi avgör i sudden death. 

 
Fredrik Djurling har utsetts till Årets spelare med följande motivering:

Fredrik Djurling har under säsongen 2008/09 hållit en konstant hög nivå där han med sitt kraftfulla tvåvägsspel varit en vinstgivande faktor för både klubblaget AIK och landslaget. Men Fredrik har så mycket mer styrkor än så, såsom räckvidd, förmågan att låta laget gå först, vinnarinstinkt, målfarlighet och ödmjukhet. Att han därtill alltid uppträder med ett Fair play på och vid sidan om planen förstärker hans utmärkelse som årets spelare i Sverige 2008/09. 
 

Fakta, Fredrik Djurling

Född: 
15 september 1981
Längd/Vikt: 193 cm/87 kg

Position: Forward
Klubb: AIK IBF
Moderklubb: Järfälla IBK
Övriga klubbar: -
Landskampsfacit: 
51 landskamper, 42 poäng (28+14), 2 VM-guld (2004, 2006), 1 VM-silver (2008)
Högsta serien (grundserie+slutspel):
10 säsonger, 225 poäng (122+103), 1 SM-silver 

Läs mer
Alla pristagare genom åren
Kandidaterna till årets pris

Författare: Jonas Gustavsson