2009-04-16 09:05

Alexander och ”Henke-effekten”

Helsingborgs forward Alexander Nede fick en nytändning när Henrik Larsson kom in i laget i vintras. För innebandy.se berättar han om säsongen, det missade slutspelet och vad han tror om finalen i Globen.

Alexander Nede, 27, gjorde under vintern sin poängmässigt bästa säsong i Superligan. Forwarden svarade för 32 poäng (17+15) på 25 matcher.

– Jag hade krav på mig själv men även krav utifrån, och det är svårt att vara nöjd. Det var okej, men inte mer. Jag hade en rutten start precis som laget, och jag hade lite underliga utvisningar i början, men min vändning kom i och med att Henrik Larsson kom in. Det gav den trista serielunken ny energi, och man fick lite ny luft under vingarna, berättar Alexander för innebandy.se.

– Jag gjorde väl en poäng innan Henrik kom, och 31 poäng efter det, så där kom min vändning under säsongen. Jag är väldigt nöjd med min sista del av säsongen. Jag vill spela så en hel säsong, men som sagt, det är tufft när det börjar i motgång.

 

Helsingborgs Alexander Nede fick ett lyft, precis som hela laget, av Henrik Larssons gästspel i klubben. Foto: Bildbyrån.


Helsingborg startade säsongen tveksamt, och Alexander Nede menar att det var det som i slutänden kostade laget en plats i slutspelet.

– Tyvärr hade vi för lite poäng för att nå slutspel, och det berodde på vår svaga säsongsstart. Vi hade en jobbig start på säsongen, och då är det alltid svårt att komma igen. Vi fick lite ny energi när Henrik Larsson kom in i laget, och både under och efter hans tid så hade vi ett lyft i hela laget.

Vilken var lagets roligaste match under säsongen?
– Det var den sista hemmamatchen mot Järfälla när det stod klart att vi inte behövde kvala. Vi gjorde sex mål i den sista perioden och det var skönt att säkra kontraktet och bjuda hemmapubliken på bra spel. Men vi har haft många andra fina matcher, och det varit många matcher med mycket folk.

På tal om publik, vilken är den roligaste bortaarenan att spela i?
– Jag gillar Fyrishov när vi spelar mot Storvreta. Det är en snäll publik på det sättet att de uppskattar bra innebandy och gratulerar motståndarna till ett snyggt mål och så vidare. Det är alltid mycket folk på läktarna och det är alltid roligt.

Superligans bästa spelare då, vem är det?
– Det som är roligt med Superligan är att det finns så många på att välja på. En gammal kompis som Karl-Johan Nilsson är ju en världsklasspelare, men av det man sett i slutet så kan man inte säga någon annan än Storvretas Mika Kohonen. Han har gjort sjukt bra saker och när han är på den här nivån är han en av världens absolut bästa.

Och den mest underskattade?
– Det är svårt att säga, men jag tror nog inte många förstår hur bra Linus Nordgren i vårt lag kommer att bli. Hade jag varit sportchef i ett storlag hade jag nog tagit upp stora plånboken och försökt värva honom. För att vara i sin ålder är han väldigt mogen i sitt spel, och han är en given landslagsman i framtiden.

På lördag spelas SM-final i Globen, och på herrsidan möts AIK och Warberg för andra året i rad. Alexander Nede menar att det är svårt att tippa en vinnare, men han vet vem han vill unna ett guld.

– Det är två bra lag med många bra spelare. Det kommer att bli tätt, och jag skulle inte bli förvånad om det går till sudden death eller straffar. Ska man önska något så är det ett guld till Karl-Johan Nilsson i AIK som är en gammal god vän till mig.

Är det Sveriges två bästa lag?
– Ja, för tillfället måste det vara det för de har tagit sig till finalen på ett bra sätt. De har x antal landslagsspelare, och det går inte att säga något annat än att de har bra och breda trupper. Men de är inte i en klass för sig längre, det är skoj att fler lag utmanar dem i toppen, även om det inte räckte hela vägen fram i det här slutspelet.

Allt om herrarnas SM-slutspel

Författare: Jonas Gustavsson