2008-04-28 11:20

Sveriges VM-lag i fokus

Nästa vecka spelas damernas U19-VM. Vi bad förbundskaptenerna att berätta om spelarna i det svenska VM-laget.

Här berättar Marcus Holm (förbundskapten) och Thomas Eriksson (assisterande förbundskapten) om de 20 spelarna i truppen. 

 
 

Nina Bäckman

Forward
Iksu

”En snabb forward som aldrig slutar jobba. Inte bara att hon skapar mycket själv, hennes rörlighet skapar stora ytor för medspelarna att utnyttja. Målskyttet lossnade rejält i Sundsvall där hon blev bästa målskytt och veckan efter blev det SM-guld med Iksu.”
  

Cassandra Edberg

Back
Iksu


”En spelare som behärskar alla positioner på banan. Med sin närvaro äger hon banan och var dominant från sin position som center i Sundsvall vilket också belönades med en plats i all-star team. Hennes spel påminner om någon som har spelat på högsta nivå i tio år genom en mycket hög lägstanivå i allt hon gör. Spelade även hon i Globen med ett guld som följd. Kommer användas både som back och forward under VM.”

  

 

Malin Eriksson

Forward
Surte IS

”En matchvinnare som ur ingenting på egen hand kan skapa en chans och med ett av Sveriges bästa dragskott innebär det alltid målvarning. Är varje år med i toppen av poängligan i division ett samtidigt som hon aldrig drar sig för att spela tufft, en riktigt powerforward. ”
  

Sofia Färnqvist

Målvakt
Sala Silverstaden IBK

”En spelare som efter en stark säsong med Sala och en bra insats under SM i Sundsvall spelade till sig en VM-biljett, utan att ha varit på någon tidigare samling med U-19. Hon har en rörlig och mycket aggressiv målvaktstil som gör det svårt för skyttarna.”
  

 

Jenny Gustafsson

Back
RIG Umeå IBF / Täby IS

”En riktigt tuff back som spelar hårt på kropp och ofta kommer ut med bollen ur sarghörnen. Med boll är hon lugnet själv och vågar alltid slå den konstruktiva passningen som i förlängningen resulterar i målchanser. Vann JSM med RIG och tog både guld och all-star plats i Sundsvall.”
  

Jorunn Göransson

Back
Pixbo Wallenstam IBF

”Hon har växt mycket som spelare under året och efter en stark höst fick Jorunn chansen i Finnkampen. Under våren har framgångarna fortsatt med guld och all-star i U16-SM. Jorunn är en stark och snabb back som aldrig släpper någon förbi sig. Med boll har hon ett bra passningsspel där hårda diagonaler är favoriten.”
  

 

Petra Hansson

Forward
Kais Mora IF

”En gudabenådad tekniker som gör saker man inte tror är möjliga. Hon är kvick och smart i positionerna med boll vilket gör att spelet i femman flyter. Jobbar alltid hårt och ger allt, en bra tjej på alla vis.”
  

Ingela Hansson

Forward
Kais Mora IF

”Är givetvis mycket lik sin tvillingsyster men kanske ännu målfarligare. Med tanke på att volleyspelet blir allt viktigare inom innebandyn, så kan man nämna att Ingela missade en volley för tio år sedan. En lirare på alla sätt kan avgöra vilken match som helst.”
 

 

Sara Helin

Forward
Kais Mora IF

”Har svarat för en mycket stark säsong i Mora vilket också resulterade i en nominering till årets rookie. Är en riktig powerforward i dess rätta bemärkelse, stor, stark och snabb kombinerat med en bra bollkontroll gör henne oerhört jobbig att möta. Var en av de mest dominanta i Sundsvall där hon vann poängligan och tog en all-star plats.”
  

Johanna Holmbom

Back
IBF Falun

”En spelare som gick från klarhet till klarhet under säsongen i Falun. I slutspelet mot Pixbo var hon Faluns och kanske kvartsfinalsseriens bästa spelare. I Sundsvall spelade hon forward och var en av dem som ledde Dalarna till final. En back som gör jobbet defensivt och kombinerar det med att vara en bländande tekniker som ständigt är ett hot för motståndarna.”
  

 

Mikaela Johansson

Målvakt
Pixbo Wallenstam IBK

”Vår målvakt i säsongens Finnkamp som under hela året visade upp en mycket hög lägsta nivå och blivit all-star målvakt både i JSM och SDF-SM. Mikaela har en stil som utstrålar lugn och trygghet vilket gör henne till en mycket stabil målvakt.” 
  

Therese Karlsson

Forward
Kais Mora IF

”Ännu en av Moraspelarna som gjort en fantastisk säsong i elitserien. Hon vann poängligan för rookies och nominerades för priset. Therese har en utmärkt teknik med ett skott som är hårt men framför allt välplacerat. Hon träffar där hon siktar och det gör henne till en av de bästa målskyttarna i Sverige. All-star forward i Sundsvall.”
 

 

Emelie Nordlinder

Back
Iksu

”En back som har det där lilla extra. Hennes förmåga att utmana och bara rinna förbi motståndarforwards är ensamt värt entrépengen. En mycket smart spelare som undviker att sätta sig i svåra situationer. Tog en av all-star platserna i Sundsvall och blev alldeles nyligen guldmedaljör med Iksu.”
  

Elin Reinestrand

Back
Karlstad IBF

”En back som leder sin femma på banan med snack och ett mycket starkt passningsspel. Har varit en av Karlstads ledande spelare med stabila insatser under hela säsongen. Spelar tufft defensivt och är med sitt skott alltid ett hot i offensiven.”
  

 

Moa Schilström

Forward
RIG Umeå IBF / Sala Silverstaden IBK

”Duracellspelaren som alla vill ha i sitt lag. Är hela tiden aktiv med fötterna vilket gör att hon vinner mycket boll i defensiven och är oerhört svår att få fast när hon har boll. Moas löpningar sliter sönder försvar som skapar lägen för henne själv och medspelarna. En ledare som utstrålar positiv energi. Tog JSM-guld med RIG.”
  

Amanda Wall

Forward
Sten Sture BK

”Tjejen som gör jobbet i det tysta. Amanda är spelaren som alla tränare älskar att ha på banan. Hon är hela tiden rätt i position och gör spelarna runt omkring sig bättre. En rörlig spelare med bra teknik som sätter laget före jaget.”
  

 

Ranja Varli

Forward
Huddinge IK

”En artist som bjuder publiken på det lilla extra. Hon är livsfarlig framför mål med sitt snabba, hårda och välplacerade handledsskott. Är ett komplett hot framåt, då hon också kan dribbla eller slå den avgörande passningen med sitt underbara spelsinne. Tog som center upp Huddinge till elitserien och grävde guld med Stockholm.”
  

Emelie Wibron

Back
RIG Umeå IBF / Sundsvalls IBF

”VM-truppens enda 92:a som redan är en klass-lirare från sin backplats. Hon har allt som behövs för att vara en av framtidens ledande spelare. Med sin stryka och teknik är Emelie en jobbig spelare att möta både offensivt och defensivt. Sedan har hon ett av Sveriges tyngsta dragskott som innebär målchans från mittlinjen. Tog JSM-guld med RIG.”
 

 

Anna Wijk

Forward
RIG Umeå IBF / Gävle GIK

”En spelare med extra blick för spelet, som löser alla situationer. Anna behöver aldrig titta på bollen utan kan hela tiden ta rätt beslut i de lägen som dyker upp under spelet.  En lirare som jobbar hårt är kombinationen som kommer att göra Anna till en av de bästa under kommande år. Tog JSM-guld med RIG.”
  

Anna Wiman

Forward
RIG Umeå IBF / Råsunda IS

”En spelare som alltid tänker på laget. Hon jobbar hårt och med boll har hon spelsinnet som hittar de öppna ytorna. Detta gör att kommer användas både som back och forward under VM. Anna gör ett lag bättre på banan och starkare utanför. Var lagkapten under Finnkampen och gjorde ingen besviken. Var också lagkapten i både RIG och Stockholm som vann SM-guld.”
 

 
Fotnot:
För spelarna i RIG Umeå IBF anges även den klubb de senast representerade innan de började spela med RIG Umeå.

 

www.wfc2008.pl

Sveriges program under VM-veckan i Polen

Måndag 5 maj
Ankomst till Babimost på kvällen

Tisdag 6 maj
Träning i matcharenan
VM-invigning

Onsdag 7 maj
Match mot Tjeckien

Torsdag 8 maj
Match mot Polen

Fredag 9 maj
Match mot Tyskland

Lördag 10 maj
Semifinal

Söndag 11 maj
Final eller bronsmatch
Författare: Klas Pettersson