2008-04-17 16:30

Finalpulsen på kapten Fischerström

Inför lördagens SM-finaler har innebandy.se tagit pulsen på finallagens lagkaptener. Dessa intervjuer presenteras under torsdagen och här fortsätter vi med AIK:s Peter Fischerström.

Hur bra koll har ni på Warberg?
– Jag tycker vi har rätt så bra koll på Warberg. Vi har mött dem många gånger och de har till stor del också spelat rätt så likt under de 3-4 senaste åren och de har också i stort sett haft samma spelare.


Peter Fischerström och hans AIK är redo för Globen. Foto: Bildbyrån.

 

Hur förbereder ni er inför finalen?
– Vi har haft en ganska vanlig träningsvecka inför finalen. Kanske lite mer specialinriktat på vissa olika spelmoment och kombinationer och givetvis också powerplay och boxplay. Sedan blir ju fredagen och speciellt lördagen lite speciella i och med hela arrangemanget med Globen. Det är ju inte riktigt som vanligt i och med allt runtomkring.

Vad kommer att krävas av er att för att vinna och vad kommer fälla avgörandet till er fördel i finalen?
– Precis som i alla finaler blir effektiviteten otroligt viktig. Det gäller att inte släppa in för många mål bakåt samtidigt som man tar vara på sina egna målchanser. Särskilt med tanke på att Peter Sjögren är en ruskigt bra målvakt. Vi har många spelare som kan kliva fram och avgöra i AIK, det avgör till vår fördel!

Vilka spelare blir speciellt viktiga för er på lördag?
– Det är rätt så svårt att säga några specifika namn men förstakedjan med Djurling, Vesterlund och Jihde blir viktig och även Pekka Nieminen i målet. Men det kvittar egentligen, jag tror både vi och Warberg kommer att gå runt på rätt så lite folk och då måste alla prestera, det är ingen som kan gå och gömma sig.

Fischerström tar ut
säsongens all star team

Målvakt:
Daniel Ramsin, Caperio/Täby

Backar:
Henrik Quist, Pixbo Wallenstam
Mattias Samuelsson, Storvreta

Center:
Mika Kohonen, Storvreta

Forwards:
Karl-Johan Nilsson, Jönköping
Mikael Karlsson, Balrog

Vilka spelare måste ni
speciellt se upp
med i Warberg?
– Magnus Svensson såklart. Han brukar göra många mål. Sedan har deras förstafemma presterat mycket bra under hela säsongen. Vi får också se upp med deras backskott från Kimmo Eskelinen och Mathias Larsson. Warberg har väl åtta landslagspelare i truppen så de kan ju nästan ställa upp två femmor med bara landslagslirare. Så det är många vi får se upp med men speciellt deras förstafemma.

Det har varit lång tid mellan semifinalerna och finalen. Hur har det påverkat er och vad har ni gjort för att klara av det på bästa sätt?
– Jag tycker inte det har påverkat oss särskilt mycket. Skulle det blivit en femte match mot Täby skulle den ha spelats igår (läs i tisdags), nu känns det istället som att det var en månad sedan vi mötte Täby istället för en vecka sen. Vi har haft en del sjukdomar i laget så det har varit skönt att kunna ha lite extra tid på oss för att kurera oss. Det gäller bara att köra på som vanligt och träna och hålla igång.

Ni vann mot Warberg i Europacupfinalen tidigare i år. Vad tar ni med er från den matchen?
– Jag tycker vi var bättre än dem i den matchen. Vi skapade mer och de hade två powerplay och vi inget men ändå så vinner vi med 2-1 vilket är positivt. Men det vi framförallt tar med oss är just segern. Vi vet att vi har vunnit mot dem i en stor final i år.

På lördag spelar ni inför fullsatta läktare i Globen. Är det någon skillnad för er spelare att spela inför 14000–15000 åskådare jämfört med att spela inför lite mer än 1000 åskådare som i vanliga fall?
– Framförallt så blir det lite annorlunda i och med att Globen är en så stor arena. Man har inte riktigt samma referenspunkter på planen då det är mycket längre från sargen till publiken än vanligt. Jag tror i stort sett alla i laget har spelat där tidigare och det är likadant i Warberg. Det kommer nog inte vara någon som står på mittplan och kollar upp och är chockad över att det finns en jumbotron i taket liksom. Det kommer att vara fullt ös.

Det här har poängmässigt inte varit din bästa säsong hittills. Vad tycker du själv om din säsong fram tills SM-finalen?
– Jag är jättenöjd med min säsong hittills, särskilt med spelet i slutspelet. Jag har tagit lite större defensivt ansvar i vår femma i år jämfört med tidigare år så där ligger nog en del av poängbortfallet. Sedan har jag inte heller spelat powerplay vilket annars brukar kunna ge en 10-15 extrapoäng. Så jag är ändå jättenöjd.

Hur ser läget ut i truppen inför SM-finalen? Några skador eller sjukdomar?
– Vi har haft lite sjukdomar och så i truppen. Jag själv har bland annat känt mig lite halvkrasslig i nästan tre veckor men det känns bättre nu. Idag (läs onsdag) på träningen så var det bara Hampus Modigs som inte var med. Det är väl fortfarande några som är lite småförkylda men inget värre än så och det känns bara bättre och bättre.

Ta ut ett All Star-team sett till hela SSL och säsongen!
– Oj det var svårt. Jag tar nog inte ut några AIK:are för då skulle det bli ett helt lag med AIK-spelare. Jag sätter Daniel Ramsin i mål. Henrik Quist och Mattias Samuelsson som backar. Mika Kohonen som center och sedan blir det Karl-Johan Nilsson och Mikael Karlsson som forwards.

Tippa resultatet!
– Jag tror det blir 6-3 till AIK. Jag tror faktiskt att det blir jag som gör det avgörande målet på pass från Henrik Lorendahl.

Författare: Johan Norberg